Foto:profimedia.rs

Džon Kirbi, zvaničnik američkog Veća za nacionalnu bezbednost, danas je za CNN rekao da bilo kakve diskusije o tome da li je pravo vreme za pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini treba "prepustiti predsedniku Vladimiru Zelenskom, a ne SAD-u". No odmah je dodao da se "inicijalne procene da bi rat mogao završiti do kraja godine sada ne čine verovatnim".

„Mi bismo voleli da rat završi, ako ne danas, onda pre kraja ove godine koji se, naravno, brzo približava. No, s obzirom na ono što vidimo na terenu u Ukrajini, teško je zaključiti da će rat biti gotov do kraja godine“, rekao je Kirbi za CNN.

„Ne očekujemo da će borbe potpuno prestati u zimskim mesecima“

„U Donbasu se i dalje vode krvave bitke, naročito u Bahmutu i oko njega. Radi se o relativno malom području, naročito ako ga uporedimo s nekim drugim bitkama u Ukrajini u proteklih devet meseci, ali borbe su vrlo intenzivne. Što se tiče juga, Rusi su u defanzivi, dok Ukrajinci nastavljaju s pritiskom. Ukratko, upravo traju aktivne borbe i očekujemo da će se nastaviti još neko vreme“, rekao je, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Kirbi je dodao da, iako vojni analitičari sugerišu da bi zima mogla „zamrznuti“ sukob na neko vreme, SAD „ne očekuje da će borbe potpuno prestati u zimskim mesecima“.

„Ništa ne sugeriše i mi ne očekujemo da će do kraja godine rat biti završen. To ne znači da mi to ne želimo, ali jednostavno ništa ne upućuje na to“, rekao je.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare