Foto: Shutterstock

Ono što je San Marino za Italiju, za Severnu Makedoniju su Vevčani. Malo naselje nadomak Ohridskog jezera, sa nešto više od dve i po hiljade stanovnika, ima sve što je potrebno da bi bilo prepoznato kao država: pasoš, zastavu, valutu, predsednika...

Pročitajte još:

Do „otcepljenja“ Vevčana od Severne Makedonije došlo je neposredno pre raspada Jugoslavije. Naime 1987. godine dolazi do sukoba meštana sa predstavnicima vlasti zbog izgradnje spornog vodovoda kojim bi se voda sa izvora preusmeravala u novo elitno turističko naselje Elen Kamen, u kome je trebalo da bude naseljena komunistička elita, i koje bi Vevčane ostavilo bez izvorske vode.

Tada je došlo do vevčanskih protesta, koji su umnogome uticali da budućnost ovog mesta.

Na dan početka radova, 6. avgusta 1987. godine na stotine meštana, uglavnom žena, dece i starijih osoba, blokiralo je put do izvora držeči u ruci fotografiju tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Tito čita „Borbu“ Foto: Jewgeni Chaldej / AK

„Život damo, vodu ne damo“, uzvikivali su oni jednoglasno.

Sledećeg dana policija je dobila naređenje da razbuca masu, koristeći palice i fizičku silu. Tada su povređena 23 civila i 10 policajaca, a više desetina žitelja Vevčana je uhapšeno.

Radovi na vodovodu su ubrzo nastavljeni, a ovaj događaj izazvao je veliku pažnju javnosti, s obzirom na to da se već tada u narodu osećala atmosfera nadolazećeg raspada i rata.

Svako ko uđe u Vevčane mora po pasoš

Butovnički duh doprineo je tome da ovo mesto počne da funkcioniše kao država za sebe. Te tako, svako ko uđe u Vevčane pravo sa kapije grada mora otići do kabineta gradonačelnika Saše Jankovskog, koji je ujedno i predsednik „države“ po pasoš.

Ovaj dokument ne sadrži fotografiju, već samo ime i prezime onoga kome se izdaje, potpis gradonačelnika i pečat grada. Procedura njegovog vađenja traje svega nekoliko minuta. Ovaj „dokument“ omogućava neometano kretanje po ovom gradiću.

Imaju i svoju valutu

Kao i svaka država i Vevčani imaju svoju valutu pod nazivom ličinka. Postoje dve papirne novčanice jedna od 2 ličinka na kojoj je oslikan manastir Sveti Jovan Bigorski i monetu od 5 ličnika koju krasi lik Mihajla Pupina. Svako ko dođe u Vevčane dobija ove dve novčanice.

Imaju i karneval

Već 14 vekova u ovom mestu održava se karneval posvećen Svetom Vasilu Velikom koji se kao zaštitnik sela slavi 14. januara, na dan kada počinje i Nova godina po Julijanskom kalendaru.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Bića iz podzemnog sveta, iz najvećih noćnih mora ili horor filmova, karakteristične su maske na Vevčanskom karnevalu. Defile ovih stvorenja uz različite jezive zvuke izazivaju pažnju mnogih posetilaca koji se svake godine ispočetka sjate u ovo malo makedonsko mesto.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ne samo što gledaju, posetioci su ujedno i učesnici karnevala. Zajedno sa Vevčancima, koji sebe nazivaju „Vasiličari“, mogu da se slobodno kreću, slikaju i komuniciraju. Maskirani Vasiličari često deo svojih performansa izvode sa posetiocima plašeći ih strašnim zvucima i pokretima.

BONUS VIDEO: Korona bukti u Crnoj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)