Fata Orlović Foto: N1

Danas je srušena bespravno podignuta pravoslavna crkva koja se nalazila na privatnom zemljištu bošnjačke porodice iz Konjević Polja kod Srebrenice u istočnoj Bosni. Rušenje crkve trajalo je svega nekoliko sati, a za njega se Fata Orlović, u čijem dvorištu je sagrađena, borila četvrt veka. S obzirom na to da se njeno zdravstveno stanje pobojšalo, mogla je da nemo posmatra mašine na terenu, a u kratkom susretu sa novinarima je kazala da su joj danas osećanja pomešana.

Pročitajte još:

„Hvala Bogu, dočekasmo da se završi sve. Danas mi je najteže jer mi nije drago, ne volim, ali moram. Svako svoje traži pa tako i ja. Moja avlija je konačno oslobođena. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Neka je nose u svoje jer ne bi je niko trpeo u svojoj avliji pa ne mogu ni ja“, kazala je nana Fata.

Rušenje je usledilo kao rezultat odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je u 2019. godine potvrdio da je crkva sagrađena bespravno te je državi BiH naložio njeno uklanjanje.

Muž i 20 članova šire porodice su joj ubijeni a ona je prognana zajedno sa svojih sedam sinova. Srpska pravoslavna crkva je uz sve to u bašti njihove devastirane kuće 1998. godine izgradila bogomolju.

Fata Orlović (78) postala je simbol borbe za povratak prognanih u preratne domove, ali i stradanja Bošnjaka u istočnoj Bosni, gde su snage bosanskih Srba počinile najgore ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici 1995. godine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare