Foto: Printscreen/TV Podrinje - BiH, N1

Pravoslavna crkva bespravno sagrađena na privatnom zemljištu bošnjačke porodice iz Konjević Polja kod Srebrenice u istočnoj Bosni srušena je danas, čime je starica Fata Orlović nakon gotovo četvrt veka dobila pravnu bitku, prenosi "Klix".

Pročitajte još:

Bez prethodne najave bagerom je u ranim jutarnjim satima porušena ranije ispražnjena crkvena građevina, a nakon toga su kamioni počeli da odvoze materijal.

„Konačno smo dočekali pravdu i hvala Bogu što je nana to doživela“, rekao je Mirza Karić, član porodice Fate Orlović, a prenosi „Jutarnji list“.

Fata Orlović – simbol prognanih Bošnjaka

Rušenje je usledilo kao rezultat odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je u 2019. godine potvrdio da je crkva sagrađena bespravno te je državi BiH naložio njeno uklanjanje, prenosi „Klix“.

Muž i 20 članova šire porodice su joj ubijeni a ona je prognana zajedno sa svojih sedam sinova. Srpska pravoslavna crkva je uz sve to u bašti njihove devastirane kuće 1998. godine izgradila bogomolju.

Fata Orlović (78) postala je simbol borbe za povratak prognanih u preratne domove, ali i stradanja Bošnjaka u istočnoj Bosni, gde su snage bosanskih Srba počinile najgore ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici 1995. godine.

Nakon završetka rata imovina im je vraćena, ali crkva je ostala.

Predsedavajući Savetu ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija potvrdio je 27. maja ove godine da se krenulo u postupak uklanjanja nelegalno izgrađene crkve i da je za to zadužena Vlada Republike Srpske.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare