Foto: DENIS BALIBOUSE, Shutterstock

U jeku rata u Ukrajini i sve brojnijih sankcija koje zapadne zemlje uvode Rusiji, Njujork tajms prenosi da će uskoro doći do promene strategije Sjedinjenih Američkih Država. Naime, Džozef Bajden već je naložio svojim saradnicima da oforme plan koji će omogućiti protok ruske nafte, ali po ograničenim cenama.

Zvaničnici Bele kuće strahuju da bi nova runda evropskih sankcija usmerenih na protok ruske nafte do kraja godine mogla da dovede do ponovnog skoka cena energenata. Ovo bi zadalo veliki udarac zapadnim ekonomijama, a naročito Sjedinjenim Državama.

Da bi sprečili taj ishod, američki zvaničnici žele da osmisle plan koji ne bi kršio sankcije uvedene Rusiji, ali bi istovremeno omogućio bi da ruska nafta stiže na globalna tržišta, ali po značajno sniženoj ceni.

Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Čelnici EU već su napravili dogovor oko embarga na rusku naftu, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine. U planu je smanjenje zavisnosti od ruskih energenata u nekoliko faza, dok je potpuni prekid uvoza planiran za decembar ove godine.

Iako je sam Bajden podsticao uvođenje embarga, zajedno sa ostalim paketima sankcija, čini se da predsednik SAD strahuje do poremećaja na svetskom tržištu koje će izazvati embargo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Analitičari su izračunali da bi drastično smanjenje zaliha moglo da dovede do porasta cena nafte na 200 dolara po barelu ili više, što znači da Amerikanci plaćaju sedam dolara za benzin. Globalni rast bi mogao da se preokrene jer potrošači i preduzeća smanjuju potrošnju kao odgovor na veće cene goriva i pošto su centralne banke, koje već podižu kamatne stope u pokušaju da ukrote inflaciju, prinuđene da troškove zaduživanja dodatno poskupe.

Bajden sada želi da ubedi zvaničnike mnogih zemalja, ali i poslovne lidere da odobre globalno ograničenje cena nafte, koja će se i dalje uvoziti iz Rusije.

Ovo, prema navodima Njujork tajmsa koje prenosi Jutarnji list, predstavlja nov i neproveren pokušaj da se primora Rusija da proda svoju naftu svetu uz velike popuste. Zvaničnici američke administracije i Bajden kažu da je cilj dvostruk: da se oslabi moskovska ratna mašina i da se smanji pritisak na potrošače energije širom sveta koji se suočavaju sa rastućim cenama goriva.

BONUS VIDEO Danica Popović: Rusija je na kolenima ako nafta padne ispod 100 dolara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram