Džozef Bajden i Si Đinping Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, Eraldo Pere

Skoro mesec dana je prošlo otkako je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden objavio da su se on i kineski predsednik Si Đinping složili da obnove direktnu komunikaciju između američkih i kineskih vojnih komandanata. Ipak, mesec dana nakon sastanka ta dva svetska lidera, američki zvaničnici su više puta pokušavali da dođu do svojih kineskih kolega, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Bajden je na konferenciji za novinare 16. novembra, nakon što se sastao sa Si Đinpingom u San Francisku, izneo sporazum o obnavljanju direktnih vojnih komunikacija nakon više od godinu dana. Obnavljanje tog odnosa bilo je jedno od velikih dostignuća, piše NBC Njuz.

Bajden je pomenuti sporazum nazvao „izuzetno važnim“ i rekao da je to dokaz da su on i Si „napravili pravi napredak“, rekavši – „vratili smo se direktnoj, otvorenoj i jasnoj komunikaciji“.

Džo Bajden i Si Đinping Foto:EPA/HOW HWEE YOUNG

Od tada, američki vojni zvaničnici, kojima nije objavljen identitet, obratili su se svojim kineskim kolegama kako bi zakazali razgovore o pomorskoj bezbednosti. Takođe je pomenut i nastavak vojno-pomorskog sporazuma što je, prema rečima američkih zvaničnika, jedno od glavnih dostignuća susreta.

Visoki zvaničnici američke odbrane izjavili su da se i dalje nadaju da će pregovori o pomorskoj bezbednosti biti održani u nekom trenutku sledeće godine, ali da još ništa nije zakazano.

Kina je prekinula direktne vojne kontakte sa američkim snagama nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi u avgustu 2022. godine Tajvanu, samoupravnoj ostrvskoj državi, koju Peking smatra svojom teritorijom.

Foto: TANJUG/Doug Mills/The New York Times via AP

Portparol kineskog ministarstva nacionalne odbrane Vu Kian potvrdio je na konferenciji za novinare 30. novembra da su se dva predsednika dogovorila da održavaju odnose između vojske.

Prema njegovim rečima, jednakost i poštovanje su preduslov za razvoj vojnih odnosa dve zemlje. Vu je dodao da se Kina nada da će SAD stvoriti „povoljniju atmosferu i uslove stabilan razvoj vojnih odnosa“.

Nekoliko dana kasnije, u članku državnih kineskih medija citiran je profesor koji je kritikovao komentar portparola Bele kuće da će SAD nastaviti da prodaju oružje Tajvanu.

Foto: TANJUG/Doug Mills/The New York Times via AP

„Ova poslednja izjava još jednom dokazuje nedoslednost u stavovima i izjavama SAD, neizbežno podrivajući međusobno poverenje u strateške odnose i ometajući oporavak vojnih odnosa“, rekao je profesor, kojem NBC Njuz nije naveo identitet.

Kian je istakao značaj koji američki ministar odbrane Lojd Ostin i drugi visoki američki vojni lideri daju komunikaciji između vojske i Kine i rekao da su spremni da učestvuju.

„Ne postoji zamena za suštinske razgovore između odbrambenih i vojnih lidera, a otvorene linije komunikacije su od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da ne dođe do sukoba“, naveo je portparol u saopštenju.

Foto: TANJUG/Doug Mills/The New York Times via AP

Visoki američki zvaničnik potvrdio je da vojska nije uspela da dođe do kineskih komandanta.

Američki zvaničnici su upozorili da je nedostatak komunikacije između američke i kineske vojske opasan. „Tako se dešavaju nesreće i nesporazumi“, rekao je Bajden prošlog meseca.

Pročitajte još...

U to vreme, američki zvaničnik je rekao da će visoki vojni komandanti početi direktno da stupaju u kontakt sa svojim kineskim kolegama. Zvaničnik je takođe rekao da će se Ostin sastati sa svojim kolegom nakon što Kina imenuje novog ministra odbrane. Li Šangfu, bivši kineski ministar odbrane, smenjen je u oktobru, a Peking nije našao zamenu.

General Vazduhoplovstva Čarls Braun poslao je pismo svom kineskom kolegi nakon što je preuzeo funkciju u septembru. Zvaničnik američke odbrane rekao je da Braun nije dobio nikakav odgovor od Bajdenovog kabineta da komunikacija između vojske i Kine biti obnovljena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar