Džo Bajden Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Američki predsednik je upozorio Amerikance da ne koriste nasilje u svojim demonstracijama nakon odluke Vrhovnog suda o ukidanju istorijske presude stare 50 godina kojom je pobačaj bio legalizovan u celoj zemlji. Ovom najnovijom odlukom mnoge žene u SAD-u izgubiće zakonsko pravo na pobačaj.

„Pozivam sve da svi protesti budu mirni, mirni i mirni“, rekao je Džo Bajden i dodao: „Nasilje nikada nije prihvatljivo. Pretnje i zastrašivanje nisu govor“.

On je pozvao ljude da se „suprotstave nasilju u bilo kom obliku“ bez obzira na razloge za to, ali je rekao da razume da su mnogi ljudi „frustrirani“.

„Znam da će se toliko žena sada suočiti sa neverovatno teškim situacijama. Čujem vas. Podržavam vas. Stojim uz vas“, rekao je.

Nakon što je procureo nacrt odluke i kada se pokazalo da će Vrhovni sud verovatno poništiti zakon Ro protiv Vejda, kojim je pobačaj bio legalizovan u celoj zemlji, Bajden je izjavio da je „pravo žene na izbor fundamentalno“.

Tada rekao da želi da bude jasan oko tri tačke:

Ro je zakon zemlje skoro 50 godina, a „osnovna pravičnost i stabilnost našeg zakona zahtevaju da se on ne poništava“.

Bajden je rekao da je uputio svoj Savet za rodnu politiku i Kancelariju savetnika Bele kuće da pripreme opcije za odgovor. „Bićemo spremni kada bude doneta bilo kakva odluka“, rekao je on.

Uoči današnje odluke, on je izjavio da će „pasti na izabrane zvaničnike naše nacije na svim nivoima vlasti da zaštite pravo žena na izbor“ ako Ro bude oboren.

Predsednik SAD kaže da će učiniti sve što može da zaštiti prava žena, i tvrdi da će njegova administracija zaštititi pristup ženama putovanjima zbog abortusa i lekova.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar