Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki presednik Džo Bajden upozorio je da postoji "izrazita mogućnost" da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu sledećeg meseca, saopštila je Bela kuća, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija u međuvremenu kaže da vidi „malo osnova za optimizam“ u rešavanju krize nakon što su SAD obacile glavne zahteve Rusije. Nagomilavanje desetine hiljada vojnika na ukrajinskoj granici poslednjih nedelja podstaklo je strah o invazije. Rusija poriče da planira napad.

Američki predsednik je upozorenje oko ruskog napada rekao ukrajnskom predsednik Vladimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru u četvrtak.

„Predsednik Bajden je rekao da postoji jasna opasnost da bi Rusi mogli da napadnu Ukrajinu u februaru“, rekla je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Emili Horn, prenosi BBC.

Vladimir Zelenski Volodymyr Zelensky
Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

„On je to javno rekao i mi na to upozoravamo mesecima“, dodala je.

Tokom njihovog razgovora, predsednik Badjen je „ponovo potvrdio spremnost Sjedinjenih Država da zajedno sa svojim saveznicima i partnerima odlučno odgovori ako Rusija dodatno izvrši invaziju na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Zelenski je rekao da su „razgovarali o nedavnim diplomatskim naporima i deeskalaciji i dogovorili zajedničke akcije za budućnost“. Neki vojni stručnjaci sugerišu da Rusija možda čeka da zemlja u Ukrajini zamrne kako bi mogli da se kreću u teškoj opremi.

Sa druge strane, jedan ukrajinski zvaničnik je istakao da razgovor između Zelenskog i Bajdena „nije dobro prošao“ jer se nisu složili oko „nivoa rizika“ od ruskog napada.

U pozivu koji je ukrajinski zvaničnik opisao kao dug i iskren Bajden je upozorio kolegu da bi ruski napad mogao da bude neizbežan nakon što se tlo zaledi u februaru. Zelenski je naime, na to ponovo svoj stav da pretnja Rusije ostaje i da nije izvesno da će doći do napada.

Jedan važan telefonski razgovor biće održan u petak, kada francuski predsednik Emanuel Makron razgovara direktno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ako bi Rusija izvšrila invaziju na Ukrajinu, to ne bilo prvi put. Rusija je anektirala ukrajinsko južno poluostrvo Krim 2014. godine. Ona takođe podržava pobunjenike koji su ubrzo nakn toga zauzeli velike delove istočnog regiona Donbasa, a oko 14.000 ljudi je poginulo u borbama tamo.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Takođe u četvrtak, SAD su zapretile da će zaustaviti otvaranje ključnog gasovodakoji bi slao ruski gas u zapadnu Evropu ako Rusija napadne Ukrajinu.

Severni tok 2 bi išao od Rusije do Nemačke, a zvaničnici u Berlinu su rekli da bi projekat mogao da se suoči sa sankcijama ako Rusija napadne.

BONUS VIDEO: Rusija i Ukrajina: Ide li Evropa ka ratu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare