Putin swift vojska
Foto:EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / KREMLIN/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dok zapadne vlade prete Rusiji paketom sankcija bez presedana koje imaju za cilj da odvrate predsednika Vladimira Putina da naredi invaziju na Ukrajinu, postoji jedna mera koja posebno izaziva strah u Kremlju: odsecanje zemlje iz globalnog bankarskog sistema. U medijiam ova mogućnost često se naziva i "nuklearna opcija", prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki zakonodavci su poslednjih nedelja sugerisali da bi Rusija moglda bude uklonjena iz SWIFT-a, mreže visoke bezbednosti koja povezuje hiljade finansijskih institucija širom sveta. Ukoliko se to dogodi, isporuke nafte, gasa i metala u Evropu bi mogle da prestanu, upozoravaju iz Rusije, piše CNN.

„Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, onda nećemo dobiti stranu valutu, ali kupci, pre svega iz evropskih zemalja, neće dobiti našu robu – naftu, gas, metale i druge važne komponente“, rekao je potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Nikolaj Žuravljov.

Swift
Swift Foto:Shutterstock/Sergei Elagin

Šta je to SVIFT?

Društvo za svetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, SWFT) osnovano je 1973. godine da zameni teleks i sada ga koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative, ovo je neophodan kanal za globalne finansije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a učinilo bi gotovo nemogućim za finansijske institucije da šalju novac u zemlju ili van nje, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske kompanije i njihove strane klijente – posebno za kupce nafte i gasa denominiranih u američkim dolarima.

Izuzimanje Rusije iz SWIFT-a dovelo bi do smanjenja njene ekonomije za pet odsto, ocenio je ministar finansija Aleksej Kudrin 2014. godine.

SWIFT se nalazi u Belgiji i njima upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući i Edija Astanina, predsednika upravnog odbora ruskog Centralnog klirinškog centra za druge ugovorne strane. SWIFT koji sebe opisuje kao „neutralno komunalno preduzeće“, uključen je u belgijski zakon i mora da radi u skladu sa propisima EU.

Swift
Swift Foto:Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šta se dešava ako Rusija bude uklonjena iz SVIFT-a?

SWIFT je isključio iranske banke 2012. godine nakon što ih je EU sankcionisala zbog nuklearnog programa zemlje. Iran je izgubio skoro polovinu prihoda od izvoza nafte i 30 odsto spoljnopolitičke razmene nakon isključenja.

Nije jasno kolika je podrška među američkim saveznicima za preduzimanje sličnih akcija protiv Rusije. Britanski premijer Boris Džonson rekao je poslanicima u utorak da njegova vlada razgovara sa SAD-om o mogućnosti da se Rusiji zabrani SWIFT.

SAD i Nemačka mogu najviše da izgube ako Rusija bude isključena jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a za komunikaciju sa ruskim bankama, piše CNN.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

Kontramere Rusije

Rusija je preduzela korake poslednjih godina da ublaži situaciju ako bude uklonjena iz SWIFT-a.

Moskva je uspostavila sopstveni sistem plaćanja SPFS, nakon zapadnih sankcija 2014. godine uvednih zbog aneksije Krima. SPFS sada ima oko 400 korisnika, a 20 odsto domaćih transfera se trenutno obavlja preko ovog sistema, pokazuju podaci ruske centralne banke.

Kineski novi sistem prekograničnog međubankarskog plaćanja ili CIPS mogao bi pružiti drugu alternativu SVIFT-u, a Moskva bi takođe mogla da bude primorana da pribegne korišćenju kriptovaluta. Ipak, ovo nisu privlačne alternative.

„SWIFT je evropska kompanija, asocijacija mnogih zemalja učesnica. Za donošenje odluke o isključenju potrebna je jedinstva odluka svih država članica. Odluke SAD-a i Velike Britanije definitivno nisu dovoljne. Nisam siguran da li će druge zemlje posebno one čiji je udeo trgovine sa Rusijom u balansu veliki, podržati isključivanje Rusije iz SWIFT-a“, rekao je Žuravljov.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin o borbi Rusije sa Korona virusom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare