Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Uprkos pandemiji, američki predsednik Džozef Bajden traži vojni budžet od čak 753 milijarde dolara, što je rast od 1,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukoliko zahtev iz Bajdenove kacelarije bude odobren, SAD će izdvajati čak 3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda za vojsku, navodi agencija „Blumberg“. Dok većina članova opozicione Republikanske stranke odobrava povećanje, kritičari dolaze uglavnom iz redova Bajdenove Demokratske stranke.

Kritičari tvrde da je ekonomska kriza uzrokovana pandemijom pravo vreme za smanjivanje vojnog budžeta, a ne za povećavanje. Neki od njih ukazuju na činjenicu da SAD već troše na odbranu više nego zajedno 10 država čiji su vojni budžeti odmah iza američkog. Ovakvo povećanje pravda se jačanjem ruske i, naročito, kineske vojne moći. Kako bi SAD zadržale vojnu nadmoć, moraju biti sposobne da odgovore na kinesko prisustvo na Tihom i Indijskom okeanu.

Izgradnja vojnih brodova i podmornica sa velikom balističkom moći veliki je trošak i biće jedan od glavnih fokusa američke odbrane, piše „Difens njuz“.

Bajden je obećavao da će SAD vratiti geopolitički i vojni značaj, jačajući savezništva i stvarajući protivtežu Kini i Rusiji.

Ipak, povećanje budžeta Pentagona za mnoge kritičare nije logičan odgovor na nove geopolitičke odnose, već dokaz da „vojnoindustrijski kompleks i dalje kontroliše obe korumpirane američke stranke (Demokratsku i Republikansku)“, zaključuje „Geopolitika“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram