Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predsednik SAD Džo Bajden i sekretar za pravosuđe Merik Garland u četvrtak bi trebalo da predstave nove mere za rešavanje problema oružanog nasilja u Americi. Uoči njihovog obraćanja, Bela kuća je objavila detalje pojedinih inicijativa, a oružano nasilje je nazvala "epidemijom".

Među merama je i predloženi propis Sekretarijata za pravosuđe čiji cilj je da se zaustavi trgovina oružjem koje nema serijske brojeve i kojem policija zbog toga može teško da uđe u trag, ako se koristi tokom nekog krivičnog dela.

Sekretarijat takođe planira da objavi obrazac za zakone koji članovima porodica i organima za sprovođenje zakona omogućavaju da od suda zatraže da privremeno ograniči pristup oružju za osobe za koje se smatra da su opasne po sebe ili druge. Obrazac bi trebalo da pojedinačnim državama bude polazna tačka da usvoje svoje verzije zakona.

Nove mere takođe obuhvataju godišnji izveštaj o trgovini vatrenim oružjem i niz akcija protiv nasilja u lokalnim zajednicama.

Bajden planira i da imenuje Dejvida Čipmena, bivšeg federalnog agenta i savetnika organizacije za kontrolu oružja „Gifords pravni centar za sprečavanje oružanog nasilja“, da bude na čelu američke Uprave za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive. Čipmen je 25 godina bio agent te agencije, a učestovao je u istragama bombaških napada na Svetski trgovinski cenatar u Njujorku i na federalnu zgradu u Oklahoma sitiju 1990-tih.

Novi pokušaj da se donesu mere za suzbijanje oružanog nasilja preduzet je nakon niza masovnih pucnjava u SAD ove godine, uključujući i prošlomesečnu u Koloradu gde je poginulo 10 osoba, kao i ubistvo osam osoba u Atlanti.

Foto: Printscreen/Eric Talley boulder police officer Colorado gunmen

Ti napadi ponovo su obnovili debatu o kontroli oružja u SAD.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti rekao je da bi se Bajdenovim potezima „pregazila“ ustavna prava na nošenje oružja.

“On je blag prema kriminalu, ali ugrožava prava građana koji poštuje zakone. To neću tolerisati. A neće ni republikanci u Predstavničkom domu. Poštujte Ustav“, tvitovao je Mekarti.

Džon Feinblat, predsednik organizacije „Svi gradovi za bezbednost od oružja“ pozdravio je najavljene poteze administracije, naročito kada je reč o oružju bez serijskog broja, navodeći da će to „nesumnjivo spasiti brojne živote“.

“Drago nam je što čujemo o rešenosti administracije da današnje mere budu samo početak i radujemo se daljoj saradnji na okončanju oružanog nasilja u ovoj zemlji“, naglasio je Feinblat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar