Džo Bajden i Julija Navaljni Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Didier Lebrun / imago stock&people / Profimedia

Predsednik SAD Džozef Bajden sastao se danas u San Francisku sa Julijom i Dašom Navaljnom kako bi izrazio iskreno saučešće zbog njihovog gubitka nakon smrti Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru.

„Danas sam se sastao sa Julijom i Dašom Navaljnom, voljenima Alekseja Navaljnog, da izrazim saučešće zbog njihovog razornog gubitka. Aleksejeva zaostavština hrabrosti će živeti u Juliji i Daši, i bezbrojnim ljudima širom Rusije koji se bore za demokratiju i ljudska prava“, napisao je Bajden na društvenoj mreži „Iks“.

Predsednik SAD je tokom sastanka potvrdio da će njegova administracija sutra objaviti nove velike sankcije Rusiji kao odgovor na Aleksejevu smrt, rusku represiju i agresiju, te njen brutalni i ilegalni rat u Ukrajini.

Inače, Bajden je nakon smrti Navaljnog rekao da je ruski predsednik „Vladimir Putin odgovoran“ i najavio da će u petak objaviti veliki paket sankcija kako bi Rusiju pozvao na odgovornost.

Nakon što je ruska zatvorska služba prošlog petka saopštila da je Navaljni umro u ruskoj kaznenoj koloniji, Julija je objavila video u kom optužuje Kremlj da je ubio njenog muža i da je to zataškao tako što nije brzo predao njegovo telo porodici.

„Pre tri dana Vladimir Putin je ubio mog muža“, rekla je 47-godišnja udovica u podužem videu objavljenom na Jutjubu pre nego što se u ponedeljak sastala s ministrima spoljnih poslova Evropske unije u Briselu.

Julija Navaljni je rekla da ruske vlasti čekaju da tragovi „još jednog Putinovog Novičoka“ napuste njegovo telo – misleći na vojni nervni agens korišćen za trovanje Navaljnog 2020. godine.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare