Joe Biden Dzo Bajden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Predsednik SAD Džo Bajden dao je danas uveravanja će svaki ulazak ruskih trupa na ukrajinsku teritoriju biti smatran kao „invazija“ posle izazivanja ljutite reakcije Kijeva zato što je prethodnog dana govorio o „malom upadu“ Rusije u Ukrajinu.

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne naročito snažnog odgovora.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki predsednik je rekao da je bio „apsolutno jasan“ kada je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da „ako grupa ruskih jednica kakve god one bile pređe ukrajinsku teritoriju, to je invazija“.

„To bi povuklo oštar i koordinisan ekonomski odgovor o kojim sam razgovarao sa našim saveznicima“, dodao je Bajden u obraćanju novinarima pre sastanka vezanog za njegove infrastrukturne projekte.

„Ne treba da bude nikakve sumnje, ako Putin napravi taj izbor Rusija će to vrlo skupo platiti“, dodao je Bajden.

On je dodao da to nije jedini scenario za koji se treba pripremati.

„Rusija ima dugog iskustva u merama agresije koje ne sadrže otvorenu vojnu akciju“, dodao je Bajden ukazujući na akcije koje bi mogli da sprovode ruski vojnici koji nisu u ruskoj uniformi ili na sajber napade.

„Treba da budemo spremni da odgovorimo jednako na to na jedinstven i odlučan način“, rekao je Bajden.

„Hoćemo da podsetimo velike sile da nema manjih upada i malih nacija“, danas je oštro odgovorio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski preko Tvitera.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u nastojanju da razjasni američki stav upozorio je danas u Berlinu da će SAD i njihovi saveznici brzo i oštro odgovoriti ako Rusija pošalje vojne snage u Ukrajinu.

Bonus video: Vežbe ukrajinske vojske sa američkim anti-tenkovskim raketama Džavelin

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar