Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je u četvrtak uveče zakon o potrošnji vredan 1,7 biliona dolara, koji će obezbediti finansiranje saveznih institucija do oktobra 2023, povećati budžet Ministarstva odbrane i pružiti dodatnu pomoć Ukrajini.

„Zakon će podržati istraživanja u oblasti medicine, bezbednosti, zdravstvenu zaštitu za ratne veterane ili programe za borbu protiv nasilja nad ženama. Takođe, pružiće neophodnu pomoć Ukrajini“, naveo je Bajden na Tviteru.

Pročitajte još:

Kongres, u kojem demokrate drže većinu, usvojio je zakon pre Božića sa 225 glasova za, dok je protiv bilo 201. U Senatu je isti zakon usvojen rezultatom 68:29, uz veću podršku demokratskih senatora.

Bajden je rekao da je usvajanje zakona dokaz da republikanci i demokrate mogu da rade zajedno.

Zakonom je Ministarstvu odbrane predviđeno rekordnih 858 milijardi dolara, što je oko 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Za vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini predviđeno je skoro 45 milijardi dolara. Oko 800 milijardi dolara će otići na niz nevojnih programa, poput pomoći žrtvama prirodnih katastrofa, ili na velike infrastrukturne projekte.

BONUS VIDEO Zelenski je došao kod Bajdena u Belu kuću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar