Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da se avganistanski ekstremisti talibani nisu promenili, ali da prolaze kroz krizu identiteta.

Bajden je rekao da „nije siguran“ da talibani, koji su prošle nedelje silom preuzeli vlast u gotovo celoj zemlji, žele da budu „prepoznati kao legitimna vlada u očima međunarodne zajednice“.

Naveo je i da je pretnja od Al Kaide i sa njom povezanih ekstremističkih grupa „veća u drugim delovima sveta nego u Avganistanu“.

Bajden je rekao da „nije racionalno“ ignorisati probleme koje te grupe stvaraju u Siriji i na istoku Afrike, gde je prema njegovim rečima njihova pretnja Amerikancima „značajno veća“.

„Treba da se fokusiramo na ona mesta gde je ta pretnja najveća“, kazao je Bajden, braneći odluku o povlačenju iz Avganistana.

Povodom zabrinutosti zbog budućeg tretmana žena i devojčica u Avganistanu, Bajden je rekao da „nije racionalno“ štititi prava žena širom sveta vojnom silom.

Umesto toga, to bi trebalo raditi „diplomatskim i međunarodnim pritiskom“ na one koji krše ljudska prava, dodao je američki predsednik.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar