Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je članove Kongresa da odmah deluju na ograničavanju prodaje i prometa oružja u Sjedinjenim Državama. Izjavio je to na godišnjicu masakra u srednjoj školi u gradu Parklandu na Floridi u kojem je ubijeno 17 osoba.

„Ova administracija neće čekati sledeću masovnu pucnjavu, pa da tek onda pozove na akciju“, rekao je američki predsednik na godišnjicu napada u Parklandu, 14. februara 2018. u kojem je poginulo 17 ljudi.

„Danas pozivam Kongres da uskladi reforme sa zdravim razumom u vezi sa oružjem“, rekao je Bajden, apelujući na lance snabdevanja da konačno uvedu provere, kako bi se utvrdilo ko su kupci oružja.

Bajden je naglasio da se „mora stati na kraj nepovredivosti proizvođača oružja koji svesno prodaju ratno oružje na ulicama“.

Podsetimo, 2018. godine, na Dan zaljubljenih, Nikolas Kruz (19) otvorio je vatru na srednju školu Marjori Stoneman Douglas na jugoistoku Floride, ubivši 14 srednjoškolaca i troje odraslih pre nego što je uhapšen.

On je godinu dana ranije izbačen iz te škole iz „disciplinskih razloga“, ali je u međuvremenu uspeo da legalno nabavi poluautomatsku pušku.

Uprkos nezapamćenom angažovanju srednjoškolaca iz Parklanda koji su zahtevali pooštrenu kontrolu prodaje oružja, predsednik Donald Tramp je tada odbio da razmotri zabranu.

Mnoge američke administracije do sada nisu uspele da zaustave porast masovnih ubistava usmerenih na srednje škole, tržne centre, preduzeća ili verske objekte.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar