Emanuel Makron i Džo Bajden Foto: TANJUG/Brendan Smialowski, Pool via AP

Predsednik SAD Džo Bajden i francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se narednog meseca u Rimu, dogovoreno je nakon telefonskog razgovora dvojice predsednika.

Tenzije između dve zemlje su povišene nakon što su SAD i Velika Britanija odlučile da prodaju Australiji najmanje osam nuklearnih podmornica, zbog čega je Australija otkazala ugovor o kupovini konvencionalnih podmornica od Francuske, vredan više desetina milijardi dolara, podseća Glas Amerike (VOA).

U saopštenju Bele kuće posle razgovora Makrona i Bajdena navodi se da Amerika „žali što je došlo do ovakve situacije“.

„Dvojica lidera su se saglasili da bi bio koristan otvoren dijalog o strateškim pitanjima i interesima Francuske i evropskih partnera. Predsednik Bajden je tome posvećen“, saopštila je Bela kuća.

Makron i Bajden bi trebalo da se sastanu krajem oktobra na samitu G20 koji se održava u Rimu.

Francuska je ranije opozvala svog ambasadora u Vašingtonu Filipa Etjena. Sada Bela kuća navodi da je Makron saglasan da se Etjen vrati u SAD sledeće nedelje i „počne intenzivno da radi sa američkim zvaničnicima“.

Šef diplomatije Francuske Žan Iv le Drijan je dogovor SAD sa Australijom nazvao „obmanom“ jednog od najvećih francuskih savetnika. Le Drijan je rekao da je Amerika mesecima radila Francuskoj iza leđa.

Australija je ušla u pakt sa nuklearnim podmornicama jer želi da se suprotstavi uticaju Kine u indo-pacifičkom regionu.

„Predsednik Bajden je potvrdio strateški značaj angažovanja Francuske i ostalih evropskih zemalja u tom regionu. SAD prepoznaju značaj jače evropske odbrane koja doprinosi transatlantskim odnosima i komplementarna je sa NATO“, navodi Bela kuća.

BONUS VIDEO: „Zavijena“ Trijumfalna kapija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar