Dzo Bajden i Boris Dzonson
Boris Džonson i Džo Bajden Foto:EPA-EFE/ROBERT PERRY

Pandemija koronavirusa zadaje glavobolje brojnim liderima i izazvala je kritične momente u velikom broju država širom sveta. Vlasti su u hodu učile kakve mere da preduzmu, a čini se da su se neke snašle bolje u odnosu na druge. Tako su greške pojedinih političara doveli do pada rajtinga pojednih političara - među kojima se izdvajaju Džo Bajden, američki predsednik i Boris Džonson, premijer Velike Britanije.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako CNN piše, velike greške dovele su do pada Bajdenovog rejtinga: umanjio je značaj besne inflacije, previše je obećavao u vezi sa pandemiom koja se ruga političkim rasporedima i predsedavao je debaklom u Avganistanu. Ali takođe je pošteno zapitati se da li bi se neki drugi predsednik bolje sauočio sa krizama koje su proganjale Bajdena.

On se bori protiv virusa koji se pokazao veštim u otkrivanju društvenih i političkih grešaka u američkom društvu. Mnogi ekonomski problemi koji ga čine nepopularnim su globalni, a ne lokalni, uključujući i lanac snabdevanja koji čini robu skupljom.

Brojke nikada nisu bile naklonjene Bajdenu. Senat je podeljen 50-50 i mala većina u Predstavničkom domu ne čine dobar preduslov za lak uspeh. Amerikanci su iscrpljeni, podeljeni jedni protiv drugih, siti su rasta cena i strahuju od uticaja koji izgubljeni meseci škole zbog korone mogu da imaju na njihovu decu.

Dzo Bajden i Boris Dzonson
Boris Džonson i Džo Bajden Foto:EPA-EFE/ROBERT PERRY

Sve je više šaputanja o tome kakvi su Bajdenovi izgledi za 2024. godinu. I nekontrolisani događaji i njegovi sopstveni izbori su ga doveli u opasan položaj kako se ova godina približava kraju.

Ipak, usledio je tračak nade iznačajan korak napred na putu izlaska iz pademije. Bajden je u utorak izneo izveštaj američke farmacetuske kompanije Fajzer daeksperimetalna pilula smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti od korone za 89 odsto ako se daje odraslim osoba sa visokim rizikom u roku od nekoliko dana od prvih simptoma.

„Ova vest pruža još jedno potencijalno moćno oruje u našoj borbi protiv koronavirusa, uključujući i varijantu Omikron“, rekao je Bajden u saopštenju, dodajući da je njegova administracija „već naručila dovoljno ovih pilula za lečenje 10 miliona Amerikanaca“.

Vakcinacija i dalje ostaje preverntivna mere, upozorio je on.

Razglednica iz Londona

Dok Bajdenu ne ide baš najbolje, britanski premijer Boris Džonson prolazi kroz politiku noću moru, koju čak ni njegov rečnik zasićen hiperbolamane bi mogao da opiše.

Na početku pandemije, često su se mogle čuti anegdote o političarima koji su uhvaćeni kako krše pravila koja su nametnuli drugima – tako što su otišli na večeru ili se ošišali tokom karantina. Britanski premijer je taj žanr podigao u umetničku formu: više puta je viđen bez zaštitne maske na javnim događajima, pa se stiče utisak da misli da za njega pravila ne važe.

Dzo Bajden i Boris Dzonson
Boris Džonson i Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Sada, najnovija otkrića o zabavama u Dauning Stritu prošlog decembra – u vreme kada je Britancima rečeno da ne slave Božić – doveli su njegovu vladu u haos. Zato sata laburistička opozicija dobija na snazi.

Tajming je štetan pošto je skandal usledio usred korona krize. Džonson nameće nova pravila ograničenja kako bi stao na put omikron varijanti korone, pa se postavlja pitanje, zašto bi građani trebali da se toga pridražvaju kada su političari i ranije kršili pravila.

Džonsonov položaj je još više poljuljan kada je u utorak oko 100 torijevskih poslanica glasalo protiv njegovih ograničenje protiv korone. Njegov kredibilitet je narušen, partija bi vrlo lako mogla da mu okrene leđa, a čini se da je njegova izborna magija počela da bledi.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare