Foto: EPA/EFE

Iako su na snazi rigorozne zabrane letova i sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu, avioni najbogatijih ljudi iz Rusije i dalje lete u zemlje Evropske unije i Veliku Britaniju i iz njih, pokazala je istraga podataka Gardijana.

Istraga, koju je Gardijan sproveo u saradnji sa Projektom za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), identifikovala je i pratila avione povezane sa sankcionisanim ljudima i zvaničnicima, uključujući Romana Abramoviča, Ališera Usmanova i Igora Šuvalova, bivšeg zamenika ruskog premijera.

Analiza Gardijana je pokazala da su avioni povezani sa Rusima pod sankcijama leteli u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) u većem broju tokom nedelje nakon početka invazije nego bilo koje druge nedelje 2022. godine, ali i to da i dalje neometano lete.

Šuvalovi avioni više puta su leteli u EU nakon što mu je blok uveo sankcije 23. februara, dan pre nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Njegov avion sa registracijom LKS-ABC, nakon tog datuma je obavio nekoliko letova između Ženeve, Minhena, Pariza, Milana i Helsinkija, prema podacima koje je obezbedila služba za praćenje letova Flajt radar24.

Zapisi ne uključuju detalje o tome ko je bio u avionu, vrednom oko deset miliona dolara.

Usmanov poleteo iz Minihena bez obzira na zabrane

Razotkiven je i milijarder Usmanov, glavni sponzor fudbalskog kluba Everton i bivši vlasnik 30 odsto Arsenala, koji je povezan sa još dva aviona od više miliona dolara.

Ališer Usmanov
Ališer Usmanov Foto: Iliya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Oba aviona su poletla sa aerodroma u EU nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zabranila ulazak „letelica u ruskom vlasništvu, registrovanim u Rusiji ili koji su pod ruskom kontrolom“, prema podacima ADS-B iksčejndž, sajta koji prikuplja podatke o transponderu aviona.

Usmanovljev “erbas a340” napustio je Minhen uveče 28. februara i poslednji put je zabeležen kako se te noći spušta iznad Taškenta. Let se dogodio dan nakon što je EU uvela zabranu letova i istog dana kada je Usmanov dodat na listu sankcija bloka.

Drugi mlaznjak je istog dana napustio Firencu u Italiji i takođe se uputio ka Uzbekistanu kada se signal transpondera izgubio iznad Turkmenistana.

Portparol Usmanova rekao je da su sankcije protiv njega zasnovane na „netačnim“ pretpostavkama o njegovom odnosu sa Kremljom, dodajući da je njegova imovina, uključujući privatne avione, prebačena u neopozive fondove mnogo pre nego što su sankcije uvedene milijarderu.

Ališer Usmanov Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

„Poričemo da je bilo bilo kakvog prekršaja ili pokušaja da se izbegne sankcionisanje imovine. S obzirom na činjenicu da avion MI-ABU na koji ste se pozvali nije u vlasništvu niti pod kontrolom gospodina Usmanova, i da bi ga mogao koristiti samo pod uslovima zakupa, ne postoji zakonski osnov za bilo kakvu zabranu u vezi sa pojedinačnim sankcijama protiv njega. Što se tiče poštovanja pravila poletanja aviona, naša detaljna pravna analiza nije utvrdila kršenja. Prema našim saznanjima, poletanje je izvršeno u skladu sa dozvolom nadležnog organa zemlje iz koje je avion poleteo“, rekao je portparol.

Pročitajte još:

Abramovičevi avioni lete nedeljama unazad

Mlaznjaci povezani sa Abramovičem takođe su bili aktivni u nedeljama od invazije na Ukrajinu, što je dovelo do toga da vlasnik FK Čelsi bude sankcionisan od strane Velike Britanije i EU.

Jedan od njih sa registracijom LKS-LUX, sada je prizemljen u Letoniji, a vlasti su mu uskratile dozvolu za odlazak dok vlasti u Luksemburgu, gde je registrovan, nisu potvrdile vlasništvo nad njim.

Ako se otkrije da pripada Abramoviču, koji je povezan sa najmanje tri druga privatna aviona, smatraće se zamrznutom imovinom, rekao je Ajvis Vincevs iz Letonske agencije za civilno vazduhoplovstvo za sajt Re:Baltica.

Roman Abramovich
Roman Abramovich Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Britanske vlasti su takođe zaplenile dva aviona Abramovičevog bliskog saradnika Judžina Švidlera, na aerodromima Bigin Hil i Farnboro u Londonu.

BONUS VIDEO: Snimak napada na rusko skladište goriva u Belgorodu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare