Avganistan vojska
Avganistan Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Vlasti Velike Britanije su zbog izuzetno loše bezbednosne situacije u Avganistanu poručile svojim državljanima da odmah napuste zemlju. Britansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je na visok rizik od terorističkih napada i "pogoršanje bezbednosne situacije" dok su talibani nastavili ofenzivu širom Avganistana. Poslednje britanske borbene trupe napustile su Avganistan u oktobru 2014. godine. Samo 750 je ostalo u sklopu misije NATO-a za obuku avganistanskih snaga. Ukupno je 150.000 britanskih vojnika služilo u toj zemlji od invazije koalicije predvođene SAD-om 2001. godine u tada nazvanom "rat protiv terora".

Britanska vlada poručila je svim britanskim državljanima da odmah napuste Avganistan jer se intenziviraju borbe između talibanskih militanata i avganistanskih snaga bezbednosti.

Objava je usledila samo nekoliko sati nakon što su talibani iz zasede ubili direktora avganistanskog vladinog medijskog centra u Kabulu. Britansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će „teroristi vrlo verojatno pokušati da izvrše napade“ zbog povlačenja međunarodnih trupa koje su tamo stacionirane.

„Specifične metode napada razvijaju se i postaju sve sofisticiranije“, navodi se u saopštenju. „U celoj zemlji postoji velika pretnja otmicama.“

Britanska diplomatska služba, koja redovno ažurira uputstva za putovanja za zemlje širom sveta, rekla je da Britanci neće moći da se oslone na britansku vladu za hitnu evakuaciju.

„Savetuje se da sada odete komercijalnim putem zbog pogoršanja bezbednosne situacije“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će mali broj britanskih vojnih snaga privremeno boraviti u Avganistanu, ali je većina britanskih vojnika već otišla.

Poslednje britanske borbene trupe napustile su Avganistan u oktobru 2014. godine. Samo 750 je ostalo u sklopu misije NATO-a za obuku avganistanskih snaga.

General Nik Karter, šef britanskih oružanih snaga, rekao je prošlog meseca da je situacija u Avganistanu „prilično mračna“ i upozorio da postoji opasnost od „kolapsa države“.

Međutim premijer Boris Džonson porekao je da se Britanija „udaljava“, ukazujući na obećanje britanske vlade o milionima funti u finansiranju obrazovanja i vojne pomoći.

Ukupno je 150.000 britanskih vojnika služilo u Avganistanu od invazije koalicije predvođene SAD-om 2001. godine u tada nazvanom „rat protiv terora“.

Čak 457 britanskih vojnika izgubilo je živote u poslednje dve decenije u borbi protiv militantnih grupa.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar