epa08316928 People cross into Afghanistan from Iran at the border cross of Islam Qala between Afganistan and Iran, in Herat, Afghanistan, 22 March 2020 (issued 24 March 2020). Reports state the number of cases infected with coronavirus in Afghanistan increased to 34. EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Hiljade Avganistanaca koji su moguća meta talibanskog nasilja zbog veza sa SAD, ali nemaju pravo na posebnu imigrantsku vizu, imaće priliku da se presele kao izbeglice u Sjedinjene Države, saopštio je danas Stejt department.

Pročitajte još:

Američkim plan za uspostavljanje izbeglickog programa „Prioritet dva“, koji bi obuhvatio Avganistance koji su radili za američke projekte i za nevladine organe i medijske kuće.

Administracija predsednika Džozefa Bajden suočila se sa pritiskom zakonodavaca i nezavisnih grupa da pomognu Avganistancima, koji su u opasnosti od talibanske odmazde zbog saradnje sa predstavnicima SAD tokom 20-godišnjeg američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Izvor Rojtersa je potvrdio ranije da će novi program za saradnike-izbeglice obuhvatiti Avganistance koji su radili na realizaciji američkih projekata, za nevladine organizacije i američke medije.

Ova grupa Avganistanca ne ispunjava uslove za program posebne imigracione vize (SIV), kojim su obuhvaćeni prevodioci i drugo pomoćno osoblje, angažovano na poslovima za američku vladu ili za porodice američkih predstavnika u Avganistanu.

Oko 200 podnosilaca zahteva za SIV, čije su vize u završnoj fazi obrade, i članovi njihovih porodice, stigli su prošle nedelje u SAD, u okviru operacije evakuacije kojom je obuhvaćeno više od 50.000 ljudi.

BONUS VIDEO: Požar na Mokroj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram