Kuna, euro, evro, kovanica, Hrvatska
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski dizajn kovanice kune, koji je predstavljen pre nekoliko dana, izazvao je snažnu reakciju javnosti. Društvenim mrežama ubrzo se proširilo poređene kune sa kovanice i fotografije objavljene na internetu, koja je delo fotografa Ijana Liča iz Škotske.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako ljudi na društvenim mrežama upozoravaju na sličnost poze u kojoj se nalazi životinja, grane na kojoj se nalazi, ali i sitnijih detalja, poput položaja repa ili bele boje koja se nalazi životinji na vratu.

„Fotografija pripada meni“

Reagovao je i sam autor fotografije Ijan H. Lič, koji je za Index. hr govorio o situaciji.

„Fotografija pripada meni. Objavljena je na mojoj veb stranici. Fotografija je snimljena u Škotskoj 2005. godine“, rekao je Lič za Index.

Kaže kako je slika na kovanici malo izmenjena, ali je inače gotovo identična njegovoj fotografiji.

„Verovatno je kopirao moju fotografiju i malo je uredio pre no što ju je upotrebio za dizajn. Od mene nije zatraženo dopuštenje za korišćenje fotografije“, kaže.

„Možda će publicitet naterati organizatore konkursa da stupe u kontakt sa mnom“

Navodi kako ne može priuštiti poduzimanje pravnih postupaka, ali se želi zahvaliti svima koji su mu skrenuli pažnju na situaciju.

„Možda će publicitet naterati organizatore takmičenja da stupe u kontakt sa mnom. Ne smeta mi fotografija i drago mi da je vidim tamo. Međutim, želeo bih biti zvanično priznat kao fotograf i možda dobiti naknadu za korišćenje fotografije. Takođe, ne mislim da bi osoba koja je ukrala moju fotografiju trebala biti nagrađena sa gotovo 10 hiljada evra“, rekao je.

Važno je istaknuti kako su na njegovoj stranici sve slike zaštićene autorskim pravima i ne smeju se koristiti u bilo kojem obliku bez njegovog prethodnog dopuštenja.

„Drago mi je da besplatno pružam slike fondovima za divlje životinje i zaštitu prirode i dobrotvornim organizacijama, ali naknade se plaćaju za svaku komercijalnu upotrebu. Digitalne datoteke visoke rezolucije mogu se dati za objavljivanje ili komercijalnu upotrebu“, stoji na stranici uz napomenu da ga trabaju kontaktirati za više informacija.

BONUS VIDEO: Medju nama: Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar