Foto:EPA/OSKAR HOEHER/EXPA

Austrija je najavila zabranu skupa u Blajburgu, ali još nije jasno kako će to izvesti. Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer (ÖVP) danas je austrijskoj vladi predstavio izveštaj stručnog veća koje traži zabranu okupljanja na Blajburgu zbog kršenja zakona o zabrani nacističkih i fašističkih skupova i simbola. Izveštaj će zatim biti prosleđen parlamentu, prenela je javna televizija ORF.

Prošle godine je na inicijativu Zelenih osnovano stručno veće i donesena rezolucija kojom se poziva na zabranu okupljanja u Blajburgu. Inicijativu su podržale sve parlamentarne stranke, SPÖ, ÖVP i NEOS, osim krajnje desnog FPÖ-a, prenosi Jutarnji list.

Guverner Koruške Peter Kajser (SPÖ) izrazio je zadovoljstvo i izjavio da sada ministar unutrašnjih poslova Nehamer mora „da donese konkretne planove za konačnu zabranu“, prenosi APA. Međutim, austrijski MUP ranije je naveo da je odluka na parlamentu i na pokrajinskim vlastima.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nije mesto u memorijalnim događajima“, rekao je ministar Nehamer za APA.

„U Austriji nema mesta veličanju terorističkog režima. Sprečićemo svaki pokušaj širenja desničarskih ekstremističkih i revizionističkih ideja na skupovima“, poručuje ministar.

„Uzimajući u obzir ustavne zahteve, međunarodne obaveze i odluke Ustavnog suda, stručno veće je donelo zaključak da se ubuduće treba zabraniti okupljanje kakve se održavalo 2019., a posebno pre“, saopšteno je iz MUP-a. To bi značilo da stručnjaci nisu protiv katoličke mise i politički neutralne komemoracije, prenosi austrijska agencija APA.

Ministarka pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) istakla je da će se temeljni antifašistički konsenzus posleratne Austrije „konačno i implementirati na Blajburškom skupu“. Austriju Ustav obavezuje da ustane ne samo protiv oživljavanja nacizma, nego i protiv svih oblika fašizma, poručila je Alma Zadić.

BONUS VIDEO Otpočeo tronedeljni lokdaun u Austriji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar