Entoni Albaneze Anthony Albanese
Entoni Albaneze Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Novi australijski premijer Entoni Albaneze položio je zakletvu danas uoči odlaska na samit u Tokio na kojem će učestvovati i predsednik SAD Džozef Bajden.

Bivši vođa opozicije levog centra koji ističe da je njegova zemlja spremna da se angažuje u borbi protiv klimatskih promena, učestvovaće na samitu Kvada (SAD, Indija, Japan, Australija) u utorak u Tokiju.

Pored Bajdena na tom skupu učestvovaće i japanski premijer Fumio Kišida i indijski premijer Narendra Modi.

Entoni Albaneze Anthony Albanese
Entoni Albaneze Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Novi premijer položio je zakletvu na kratkoj ceremoniji.

Među članovima njegovog tima koji su preuzeli dužnost su ministarka spoljnih poslova Peni Vong, koja će se pridružiti Albanezeu na samitu u Tokiju, ministri za budžet Džim Čalmers i za finansije Kati Galager.

POGLEDAJTE JOŠ:

Albanezeova Laburistička partija levog centra pobedila je i smenila konzervativnu koaliciju njegovog prethodnika Skota Morisona na izborima održanim u subotu. Koalicija je bila na vlasti devet godina i za to vrijeme su se izmenila tri premijera.

„Želim da vodim vladu koja ima isti osećaj optimizma i nade koja, mislim, definiše australijski narod“, rekao je Albaneze u Sidneju pre nego je krenuo u glavni grad zemlje Kanberu, da položi zakletvu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar