Foto: Handout / AFP / Profimedia

Astronauti Bob Beken i Dag Harli, koji su pre dva meseca odleteli do Međunarodne svemirske stanice raketom SpaceX, spustili su se večeras kapsulom u Meksički zaliv, završavajući prvu misiju NASA sprovedenu sa tla Sjedinjenih Država u poslednjih devet godina.

Beken i Harli su svemirsku stanicu napustili u subotu i nakon putovanja letelicom „Dragon Endeavour“ kompanije SpaceX, koje je trajalo 21 sat, stigli su do obale Pensakole na Floridi, prenosi Glas Amerike.

Uspešno sletanje bila je ključna proba koja je trebalo da pokaže da li svemirska letelica Elona Maska može da prevozi astronaute do i iz orbite, što je podvig koji nijedan privatna kompanija do sada nije ostvarila.

Tokom povratka potisnici i dva padobrana usporavali su kapsulu, koja je u jednom trenutku izgledala kao žeravica, da bi brzinu od 17.500 milja na sat nakon ulaska u atmosferu smanjili na 350 milja na čas i na kraju na 15 milja na sat prilikom spuštanja u more.

Beken i Harli su proveli sat vremena u kapsuli plutajući pre nego što su ih spasilački timovi Spejseksa i NASE izvukli i helikopterom prebacili na obalu. Nakon medicinskih pregleda biće prebačeni u Svemirski centar Džonson u Hjustonu.

(Izvor: FoNet)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar