Foto: Handout / AFP / Profimedia

Prvi astronauti koji su u poslednjih deset godina stigli na Međunarodnu svemirski stanicu američkom letelicom izrazili su nadu da će se ovog vikenda vratiti na Zemlju, kako je i planirano, uprkos uraganu Ajzeas koji preti Floridi.

„Počećemo sa spuštanjem i odbacivanjem tereta kada se otkačimo od stanice, nadamo se kasnije u subotu. Ekipe naporno rade, pre svega zbog vremenskih prilika koje se očekuju na Floridi narednih dana. Cenimo njihove napore jer znamo da takve odluke nisu lake“, rekao je američki astronaut Dag Harli, tokom oproštajne „ceremonije“ na stanici koju je NASA direktno prenosila.

Harli i njegov kolega Bob Benken su 30. maja uzleteli iz Kejp Kanaverala u kapsuli Crew Dragon kompanije SpaceX, i trebalo bi da na Zemlju slete u nedelju popodne, nedaleko od obala Floride.

Međutim, NASA je saopštila da prati napredovanje uragana, koji je pogodio Bahame i približava se Floridi. Odluka o povratku astronauta će biti doneta oko šest sati pre planiranog napuštanja stanice.

„Najteži deo je bio naše slanje u orbitu, ali je najvažnije da nas vrate kućama“, rekao je Benken.

Benken i Harli su postali prvi astronauti koje je u orbitu poslala privatna kompanija koja ima ugovor sa NASA.

To je bio i prvi američki let sa ljudskom posadom otkako su SAD 2011. obustavile lansiranja. Amerikanci su od tada u svemir išli u ruskim raketama.

(Izvor: Beta)

Komentari

Svi komentari (0)