Bašar al Asad, Asma al Asad
Bašar al Asad, Asma al Asad Foto: EPA/HARISH TYAGI

U Siriji se održavaju predsednički izbori. U ovoj zemlji izmučenoj brutalnim građanim ratom pobednik se već zna. Bašar al Asad gotovo sasvim sigurno opet će zauzeti "tron", što ponovo u centar pažnje vraća njegovu suprugu i prvu damu Sirije Asmu al Asad.

PROČITAJTE JOŠ:

Asma, u medijima često nazivana „Pustinjska ruža“, ali i „Prva dama pakla“, rođena je u Londonu. Njeni roditelji bili su kardiolozi, vrlo pobožni sunitski muslimani iz Sirije, a ona je završila francusku književnost i ekonomiju. Osim arapskog i engleskog, tečno govori španski jezik, pa je kratko radila kao investicioni bankar u Njujorku u banci J.P. Morgan.

Kada je Bašarov otac umro 2000. Asma je naprasno nestala iz kancelarije J.P. Morgana na tri nedelje. Kada se vratila, rekla je šefovima da je upoznala zgodnog Sirijca koji ju je zaprosio u šatoru u Sahari.

 

Bašar je doktor medicine koji se specijalizovao za očnu hirurgiju u Londonu, kada je 1994. godine njegov stariji brat Basil, koji je trebao da nasledi oca, poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Težak početak u porodici Asad

Asmu je svekrva mrzela i na sve načine umanjivala njenu ulogu. Godinama je bila zatvorena u kući. Kako nije još uvek tečno govorila arapski, bila je isključena na porodičnim večerama. Međutim, ovo nije trajalo večno.

Suočen sa potencijalnim sankcijama i masivnim protestima u Libanu, Bašar je povukao sirijske trupe iz Libana posle 30 godina. Tada je shvatio da se situacija menja i da mu je potrebna pomoć savezneka pa je odlučio da iskoristi britanske veze supruge. Tada počinje uspon Asme al Asad i prva dama Sirije je konačno dobila mesto za stolom.

Modernizacija Sirije

Asma je u jednom trenutku igrala ključnu ulogu u rehabilitaciji imidža Sirije i bila neka vrsta ambasadora sa zemljama sa kojima Bašar nije hteo ili mogao da se sarađuje. Kod kuće se takođe menjao imidž Asadovih. Potrudili su se da deluju skromnije. Družili su se sa običnim svetom. Asadovi su u jednom momentu u svetu doživljeni kao sirijske demokrate.

Njuen projekat bila je modernizacija Sirije i pokušaj da Damask pretvori u regionalni Dubai. Planovi su joj se izjalovili, ali to nije sprečilo Asmu da nađe novi projekat – humanitarni rad i promocija Sirije kao poželjne turističke destinacije. Uspela je da šarmira EU, UN, Svetsku banku i Katar da dobije sredstva za svoju viziju preporoda Damaska kao prestonice kulture. Zapad ju je hvalio što je „osvetlila zemlju punu senki“.

Asadovi u centru Arapskog proleća

Moć Asadovih uzdrmana je te 2011. godine. Asad je surovo uzvratio pobunjenicima, a Asma je naprasno nestala iz javnog života i posvetila se svojoj velikoj ljubavi – šopingu i uređivanju doma.

Zemlja je tonula sve dublje i dublje u sukob koji sada već traje 10 godina. Ljudi i dalje ginu svakodnevno, milionsko stanovništvo je raseljeno, a Sirija je podeljena zemlja i u ruševinama. I pored krvavih sukoba, Asad je nastavljao da dobija izbore, pa zato pojedini svetski mediji ističu da se njegovoj vladavini ne nadzire kraj.

Mediji o Asmi i Bašaru

Zapadni mediji su pisali da je par trošio veliki novac na nakit, dizajniranje interijera svojih nekretnina i kupovinu odeće, dok su bombe padale na njihovu zemlju. Za svog supruga Asma ima samo lepe reči.

U više je navrata odbacila je ponude da napusti zemlju sa decom i ostavi supruga Bašara al Asada, odgovarala je kako nikada nije niti pomislila da bi mogla biti negde drugde. Uvek je isticala kako ne bi mogla da uči decu da vole svoju zemlju, a da u isto vreme žive negde drugde.

Uprkos tome što su te ponude uključivale i zaštitu, pa čak i finansijsku sigurnost, Asma je isticala kako se iza tih ponuda skrivala druga namera. Tvrdila je kako je to bio pokušaj da se njenim odlaskom od supruga i iz Sirije razbije poverenje naroda u predsednika.

Bila je uverena kako bi njen odlazak negativno uticao na samog predsednika jer u očima sirijskog naroda oni su bili Romeo i Julija. Njen dan počinje vožnjom dece u školu i taj zadatak nije nikada prepustila nekom drugom. Nakon toga odlazi na teren obavljajući razne humanitarne aktivnosti.

Borba sa rakom

Najveća promena u Asminom životu bila je i najgora – dijagnostifikovan joj je rak dojke. Njena borba sa rakom je pomno praćena, mediji su je čak i snimali pred operaciju. Kada joj je kosa opala, počela je da nosi moderne marame, projektujući istovremeno i snagu i ranjivost.

Kandidatura za predsednicu?

Izvori Ekonomista tvrde da je Bašaru dosta rata, a njegova žena sada povlači sve konce. Mnogi smatraju i da će se Asma uskoro navodno kandidovati za predsednicu Sirije. Čini se da je Asma trenutno moćnija nego ikad.

Međunarodne humanitarne agencije su počele da šalju pomoć Sirijcima, a veliki deo te pomoći je prolazio kroz njene ruke jer je znala procedure i sistem. Dobila je podršku ratnih vođa, ali i poslovnih ljudi.

Asma se može videti i po domovima siromašnih, gde grli ožalošćene majke sirijskih vojnika koji su poginuli u borbama. Tečno je progovorila arapski, bez akcenta, ignorisala je zahteve za intervjuima zapadnih medija i pristajala samo da razgovara sa ruskim i lokalnim novinarima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)