Džulijan Asanž Foto:EPA-EFE/STRINGER

Britanski sud odbio je kauciju za osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, samo nekoliko dana nakon što je odbijen američki zahtev za njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

SAD su saopštile da će se žaliti na odluku i zatražile da Asanžu bude određen pritvor dok je taj postupak u toku.

Australijanac Asanž (49) ostaće u londonskom zatvoru Belmarš, gde je već odslužio 50-nedeljnu kaznu zbog kršenja uslova kaucije još 2012. godine kada je ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Pročitajte još:

Asanž se suočava sa američkom saveznom optužnicom na 18 tačaka zbog svoje uloge u objavljivanju poverljivih vojnih i diplomatskih informacija.

U aprilu 2019. godine SAD su ga optužile za „zaveru radi izvršenja kompjuterskog upada“, optužnicu koja izriče maksimalnu kaznu od pet godina. U maju 2019. savezna vlada optužila je Assanža po dodatnih 17 tačaka prema Zakonu o špijunaži zbog njegove uloge u objavljivanju poverljivih vojnih i diplomatskih informacija.

Svaka od tih tačaka sadrži potencijalnu kaznu od 10 godina, što znači da bi, ako bude osuđen, Asanž mogao biti osuđen na 175 godina zatvora. Američka vlada navodi da je Asanž aktivno tražio poverljive podatke od bivše obaveštajne vojne analitičarke Čelsi Mening, koja je pribavila hiljade stranica poverljivog materijala i obezbedila Asanžu diplomatske informacije Stejt departmenta, značajne izveštaje o aktivnostima u vezi sa ratom u Iraku i informacije povezane sa pritvorenicima u zalivu Gvantanamo.

Asanžovi advokati i pristalice već dugo tvrde da su nalog za ekstradiciju i optužbe protiv njega politički motivisani i da će, ako se izvrše, biti nizak udarac sa teškim posledicama po slobodu štampe u SAD-u i Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar