Džulijan Asanž Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Projekat Veritas, američka desničarska aktivistička grupa, objavio je navodni snimak osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kako upozorava američku vladu da im poverljive informacije "cure".

„Imamo informacije da se baza podataka Stejt departmenta sa 250.000 diplomatskih depeša širi internetom i da će narednih nekoliko dana postati javna“, kaže Asanž u snimku koji je danas objavio direktor Veritasa Džejms O’Kif.

Kif je naveo i da je osnivač Vikiliksa dao snimak Projektu Veritas kako bi američki narod bolje razumeo Asanža i njegovo ponašanje. „Politički pritisak raste da predsednik Donald Tramp pomiluje Asanža na kraju mandata i ovaj snimak će promeniti sliku o njemu“, rekao je O’Kif.

Asanž se navodno 2011. čuo sa advokatom Stejt departmenta Klifom Džonsonom, pozvavši ga da uradi šta je moguće i spreči širenje poverljivih podataka.

U razgovoru koji je inicirao Asanž i koji je trajao 75 minuta, Asanž je upozorio Džonsona da će „odmetnuti bivši zaposleni Danijel Domešit-Breg objaviti poverljive poruke Stejt departmenta“.

Bivši zaposleni je navodno ukrao te podatke kako bi otvorio svoj, rivalski medij, prenosi Projekat Veritas.

Pročitajte još:

„Nismo sigurni kada će se to (objavljivanje podataka) dogoditi, da li odmah ili u roku od nekoliko dana ili nedelju dana, ali možda postoji mogućnost da se do zaustavi“, rekao je Asanž koji je podsetio Džonsona da je Vikiliks objavio samo javne podatke Stejt departmenta i podatke koji su „zacrnjeni“, odnosno gde su osetljive i poverljive informacije zaštićene.

„Ono što se iznova čuje na ovom snimku je Asanžova zabrinutost za ljude zbog nesmotrenog i bahatog objavljivanja podataka“, rekao je O’Kif i dodao da „postoji integritet u Asanžovom ponašanju koji se ne može poreći, bilo da ga podržavate ili ne“.

Asanž se našao pod lupom američkih vlasti 2011. kada se udružio sa vojnim obaveštajcem Čelsi Mening i objavio snimke i dokumenta koja je Mening skinula sa vojnih kompjutera. Mening je priznala krivicu za kršenje zakona o špijuniranju.

Tadašnji predsednik Barak Obama skratio je kaznu Meningove na onoliko koliko je već odlslužila – oko sedam godna, tri dana pre kraja mandata.
Asanž se godinama krio u ambasadi Ekvadora u Londonu dok ga nisu uhapsile britanske vlasti po nalogu američke vlade.

Američko ministarstvo pravde optužilo je Asanža 2019. za hakovanje. Asanž je trenutno u britanskom zatvoru gde čeka saslušanje u januaru kada će biti odlučeno da li će ga Velika Britanija izručiti SAD.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar