Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Džulijan Asanž priznao je da je opsesivno gledao samoubivstvo bivšeg general-pukovnika hrvatske vojske Slobodana Praljka u Haškom tribunalu, rekla je lekarka koja je nekoliko puta posetila osnivača Vikiliksa dok je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Na saslušanju o eventualnoj ekstradiciji Asanža Americi gde ga traže zbog kršenja njihovog zakona o špijunaži i zavere da otkrije informacije od važnosti za nacionalnu bezbednost, dr Sondra Krozbi, profesorka Bostonske škole medicine posvedočila je da je primetila vidljivo propadanje, kako mentalno i fizičko, tokom četiri posete Asanžu.

Pročitajte i:

Krozbi je rekla sudu da joj je Asanž, tokom njene posete u februaru 2018. godine, prvi put pričao o samoubistvu i tome kako „vrlo ozbiljno“ razmatra tu opciju i kako je iznova i iznova gledao kako Praljak ispija otrov u sudnici u Hagu.

Nekoliko trenutaka nakon što mu je potvrđena 20-godišnja kazna za ratne zločine, Praljak je ustao, rekao da je nevin i popio otrov. Dva sata kasnije umro je u bolnici. Dramatična scena samoubistva komandanta hrvatskih snaga strimovana je uživo na sajtu Haškog tribunala.

Krozbi je rekla da joj je Asanž opisao kako je „pauzirao“ i „analizirao“ Praljkovo lice dok je drhtavom rukom prinosio bočicu sa otrovom ustima i ispijao ga.

Asanžovi advokati rekli su ranije ove nedelje da će njihov klijent vrlo verovatno pokušati da se ubije ako ga Britanija izruči SAD i ukazali su na sve lošije mentalno stanje uzbunjivača koji je sedam godina boravio u ekvadorskoj ambasadi odakle je 2019. izbačen i prebačen u britanski zatvor.

Krozbi je rekla da joj je Asanž, kada ga je posetila u Belmarš zatvoru u oktobru 2019. delovao „veoma depresivno“ i da joj je rekao da „sto puta dnevno“ pomisli na samoubistvo.

„Delovao je kao da mu je veoma teško“, rekla je ona.

Američko tužilaštvo optužilo je 49-godišnjeg Australijanca po 17 tačaka optužbe za špijunažu i objavljivanje poverljivih podataka za šta mu preti maksimalna kazna zatvora od 175 godina.

Džulijan Asanž Foto:EPA-EFE/STRINGER

Predstavnici američkih vlasti tvrde da Asanžovo mentalno zdravlje nije toliko loše koliko njegovi advokati pokušavaju da predstave i navode da uzbunjivač neće biti maltretiran u američkom zatvoru Aleksandrija u Vidžiniji gde će, ako bude izručen SAD-u, čekati suđenje.

U istom tom zatvoru Čelsi Mening, bivša obaveštajna analitičarka koja je prosledila gomilu dokumenata Vikiliksu, je pokušala da se ubije ranije ove godine. Iako joj je tadašnji predsednik Barak Obama ukinuo 35-godišnju zatvorsku kaznu 2017. godine, Meningova je vraćena u zatvor u maju 2019. jer je odbila da svedoči pred Velikom porotom koja je istraživala Vikiliks.

Pročitajte i:

Psiholog Najdžer Blekvud, koji je procenjivao Asanža u Belmaršu, takođe smatra da je rizik da Asanž oduzme sebi život nije preterano velik.

„Mislim da postoji rizik od suicida, ali da se taj rizik može držati pod kontrolom u Belmaršu“, rekao je on. „Faktori rizika su promenjivi, a sa tretmanom bi taj rizik mogao da se kontroliše“, dodao je Blekvud.

Asanž, dodao je on, „je veoma odlučan i otporan čovek“ koji je na „najblažem kraju“ spektra autizma. Blekvud je rekao i da je „Asanž vrlo funkcionalna osoba koja je na visokom nivou vodila veoma uspešnu organizaciju“.

Psiholog je međutim rekao da blizina porodice i prijatelja pomaže Asanžovom mentalnom zdravlju, kao i pristup profesionalnoj pomoći.

„Mislim da postoji rizik od pokušaja samoubistva koji je povezan sa izručenjem, ali da taj rizik nije veliki“, rekao je on sudu. „Taj rizik može da se poveća u okruženju u kome neće imati pristup stvarima koje su mu bitne“.

Uz argument da bi izručenje predstavljalo rizik po Asanžov život, njegovi advokati tvrde i da je on novinar i da ima pravo da se pozove na Prvi amandman koji mu pruža zaštitu zbog objavljivanja dokumenata koji su razotkrili zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Saslušanje o izručenju Asanža SAD trebalo bi da traje do početka oktobra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)