Džulijan Asanž Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pojaviće se danas pred londonskim sudom u pokušaju da se izbori za to da ga ne izruče u SAD gde bi mogao da dobije kaznu zatvora od 175 godina.

Na saslušanju, koje bi trebalo da traje četiri nedelje, sudije će čuti izlaganja američkog pravosuđa koje tvrdi da je Asanž pokušao da angažuje hakere da provale u tajne vladine dosijee.

Američki sud prethodno je optužio Asanža po 18 tačaka optužnice, od kojih se 17 tiče špijuniranja. Između ostalog, Asanž je osumnjičen da se zaverio da prikupi tajna diplomatska i vojna dokumenta,

Njegovi advokati kažu da nisu imali dovoljno vremena da prouče novu američku optužnicu.

Foto: Tanjug (AP Photo/Matt Dunham)

Pročitajte još:

Tvrde i da je ceo proces politički motivisan i da Asanža progone jer je Vikiliks objavio američka dokumenta koja otkrivaju da su SAD bile umešane u ratne zločine i kršenja ljudskih prava.

Današnje saslušanje biće prvo Asanžovo pojavljivanje pred sudom u poslednjih nekoliko meseci, jer je prethodna ročišta propustio zbog bolesti.

Proteklih 16 meseci, od hapšenja u ambasadi Ekvadora u aprilu 2019. Asanž se nalazi u Belmarš zatvoru.

Saslušanje o izručenju bilo je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će njegove pristalice organizovati skup podrške ispred suda, kao i da će među njima biti i Asanžova partnerka, južnoafrički advokat Stela Moris.

Džulijan Asanž Foto:EPA-EFE/STRINGER

Morisova je medijima rekla da je Asanž mnogo smršao u zatvoru, da mu je zdravlje slabo i da se plaši da će njena deca odrasti, a da nikada neće videti svog oca.

„Džulijanov slučaj ima ogromne posledice na slobodu izražavanja i medija. Ovo je napad na novinarstvo. Ako bude izručen SAD zbog objavljivanja neprijatne istine o ratovima u Iraku i Avganistanu, onda će to biti presedan i svaki britanski novinar ili urednik može da očekuje da ga izruče“, rekla je ona.

Brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i slobodu govora osudile su američki zahtev za izručenjem. Amnesti internešonel je ocenio da je Asanž u opasnosti da mu se ozbiljno ugroze ljudska prava pa čak i da bude podvrgnut mučenju ili maltretmanu.

Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Optužbe za špijunažu, navode iz AI, mogle bi da imaju posledice po slobodu izražavanja i dovedu do autocenzure novinara.

Specijalni izvestilac UN o torturi, profesor Nils Melcer, koji je posetio Asanža u zatvoru, kaže da osnivač Vikiliksa pokazuje sve simtome dugog izlaganja psihološkoj torturi i da ga ne treba izručiti SAD.

Tvrdnje da je Asanž bio nadgledan dok je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu i da je CIA dobila osetljive podatke, najverovatnije će se pojaviti na saslušanju.

Britanski Gardijan prenosi da je španski sud čuo optužve da su Asanžovi razgovori u ambasadi priskuškivani i snimani, da je njegov kompjuter hakovan i da su informacije izvučene iz njega prodate američkim obaveštajnim agencijama.

Mediji očekuju da će na presudu lokalnog suda biti podneta žalba o kojoj će odučivati viši sud.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar