Džulijan Asanž/Foto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Džulijan Asanž bio je suviše bolestan da bi prisustvovao poslednjem ročištu pred sudom u borbi protiv njegovog izručenja u SAD, rečeno je iz suda za američke medije.

Osnivača Vikiliksa traže američke vlasti zbog optužbi da je upao u računare i objavljivio na stotine hiljada tajnih dokumenata 2010. i 2011. godine, piše Independent.

Asanž se trenutno nalazi u zatvoru sa strogim merama obezbeđenja „HMP Belmarsh“, dok sudski sistem pokušava da uspostavi novo ročište, koje je već bila odloženo zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Kako prenosi pomenuti medij, kratko ročište pred sudom u Vestminsteru u ponedeljak se jedva čulo preko telefonske veze dostupne novinarima koji su pratili suđenje. Bridges of Media Freedom, organizacija koja prati saslušanja, rekla je da je advokat Asanža, Edvard Fitdžerald, kazao da se njegov klijent nije pojavio putem video linka zbog toga što se ne oseća dobro.

U sudnici se ranije čulo da je Asanžu dat medicinski savet u kome se navodilo da zatvorska ustanova može biti rizična po njega zbog širenja koronavirusa. Pristalice kampanje „Ne izručujte Asanža“ poručile su da Asanž spada u grupu visokorizičnih, zbog stanja njegovih pluća koje je pogoršano tokom godina zatočeništva.

Podsetimo, Asanž je u pritvoru otkako je uhapšen u ekvadorskoj ambasari u aprilu prošle godine.

Proveo je sedam godina u zgradi nakon što je zatražio azil kada je izgubio pravnu bitku za izručenje Švedskoj, zbog optužbi za seksualni napad 2012. godine. Ekvadorski ambasador tada je rekao da je Asanžu politički azil opozvan ujutru 11. aprila 2019. godine, samo pola sata pre nego što je snimljen kako ga izvlače iz ambasade i prevoze kombijem policije. Metropolitanska policija saopštila je da su službenici sklonili Asanža nakon što su dobili zvanično pismo koje je potpisao ekvadorski ambasador. Njegovo ekvadorsko državljanstvo takođe je suspendovano, a predsednik te države tvrdio je da je prekršio norme, intervenišući u drugim državama. Švedska je nakon toga odustala od istrage.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare