Foto: Turkish Presidency via AP

Sirijski predsednik Bašar Al Asad nazvao je turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana glavnim podstrekačem i inicijatorom sukoba u Nagorno Karabahu.

Sukob koji je izbio na spornoj teritoriji Azerbejdžana i Jermenije danas je ušao u deseti dan, a kraj ratnim dejstvima se ni ne nazire. U pozadini sukoba stoji interes velikih sila, kako to obično biva, a ovoga puta na suprotnim stranama su Rusija i Turska. Rusi su uz Jermene, a Turci uz Azerbejdžance.

Pročitajte još:

Ali, ne ostaje samo na tome. Interesi se šire i u igru su uključeni i Iran, ali i Sirija, koja od rata podržava Rusiju koja joj pruža ogromnu vojnu pomoć. Reč je naravno o „zvaničnoj“ Siriji, odnosno o Bašaru Al Asadu.

On se nekoliko puta oglasio o sukobu u Nagorno Karabahu, a u poslednjoj je optužio Erdogana da je glavni podstrekač i izazivač sukoba.

„Hajde da budemo precizno jasni, Erdogan je podržavao teroriste u Siriji, podržavao je i podržava teroriste u Libiji i glavni je podstrekač i izazivač sukoba koji traje između Azerbejdžana i Jermenije. Dakle, da sumiram, okarakteriosao bih njegovo ponašanje kao veoma opasno, i to iz mnogo razloga“, rekao je Asad.

Obrazlažući taj svoj stav, Asad je rekao da Erdoganovo ponašanje utiče na celokupno „Muslimansko bratstvo“.

„S druge stane, zato što izaziva ratove na različitim područjima, kako bi skrenuo pažnju turske javnosti od onoga šta radi u sopstvenoj zemlji“, zaključio je Asad.

Komentari

Svi komentari (0)