Foto:NICOLAS MESSYASZ / Sipa Press / Profimedia

Srbija je blizu potpisivanja ugovora o kupovini 12 francuskih višenamenskih borbenih aviona "Rafal" - saopštio je danas predsednik Aleksandar Vučić ;što bi označilo pomak od tradicionalnog vojnog snabdevača Rusije - piše američka novinska agencija AP.

Agencija piše da Srbija razmišlja o kupovini novih aviona „Rafal“ više od dve godine od kada je njen susedni balkanski rival Hrvatska kupila 12 polovnih borbenih aviona istog tipa za oko milijardu evra.

„Brzo naoružavanje srpske vojske zabrinjava neke od njenih suseda posle krvavog raspada Jugoslavije 1990-ih“- piše AP i navodi da je Srbija, kandidat za Evropsku uniju, gotovo u potpunosti okružena zemljama članicama NATO-a.

„Kritičari zapadnog naoružavanja Srbije kažu da bi prodaja sofisticiranih francuskih aviona mogla da podstakne Vučića da eventualno vojno interveniše na susednom Kosovu, bivšoj srpskoj pokrajini koja je proglasila nezavisnost 2008, koju Srbija ne priznaje“ – piše AP i dodaje da je „populistički srpski lider poslednjih meseci uputio nekoliko takvih prikrivenih pretnji“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare