Foto: Matthew Davey / AFP / Profimedia

Zeleni sneg nastao cvetanjem algi na Antarktiku verovatno će se širiti kako temperature budu rasle, što je posledica klimatskih promena, rekli su istraživači, nakon što su napravili prvu mapu tih organizama i njihovih kretanja.

Satelitski podaci prikupljeni između 2017. i 2019. godine, u kombinaciji s merenjima na terenu tokom dva leta na Antarktiku, omogućili su naučnicima da preslikavaju mikroskopske alge dok cvetaju preko snega.

„Više temperature moglo bi da stvore više okruženja pogodnih za život algi, kojima treba vlažan sneg rast“, rekli su istraživači za CNN.

Kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, zelena snežna alga je mikroskopska ako se meri pojedinačno, ali kada organizmi istovremeno rastu, sneg postaje jarko zelen i može se uočiti čak iz svemira, rekli su istraživači.

Foto: Matthew Davey / AFP / Profimedia

Ploče zelene snežne alge mogu se naći duž obale Antarktika, obično u „toplijim“ predelima, gde su prosečne temperature nešto iznad nula stepeni tokom letnjih meseci južne hemisfere od novembra do februara.

Prema rečima istraživača, Antarktik je deo regiona koji je doživeo najbrže zagrevanje u drugoj polovini prošlog veka.

U februaru su zabeležene neobično visoke temperature, dok je devetodnevni toplotni talas spalio severni vrh kontinenta ranije ove godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)