izbori u americi
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE/EPA-EFE/Yuri Gripas/ABACA

Manje od 100 dana do predsedničkih izbora u Americi, ankete pokazuju da predsednički kandidat demokrata, bivši potpredsednik Džo Bajden, ima prednost od čak 10 odsto u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Međutim, ukoliko se predizborna trka ne posmatra kao referedumsko izjašnjavanje o radnom učinku predsednika Trampa, ta prednost bi mogla da se smanji, izveštava Glas Amerike.

Popularnost predsednika Trampa je opala tokom duge pandemije koronavirusa u SAD, duboke ekonomske recesije i građanskih nemira, a Bajden ga optužuje da je „digao ruke od zemlje“.

#related-news_1

“Možete li da zamislite da kao predsednik kažete – to nije moja odgovornost. Ne preuzimam odgovornost. I to bukvalno”, pita se demokratski kandidat Džo Bajden.

“Što je fokus više na pandemiji to je Bajden u boljem položaju. Svako pitanje ili kombinacija pitanja koja pomeraju taj fokus verovatno će naneti štetu Bajdenu i pomoći Trampu”, smatra konzervativni analitičar Patrik Bašam.

Za 77-godišnjeg Bajdena, koji je poznat po verbalnim gafovima, predstojeće predsedničke debate predstavljaju potencijalnu opasnost, međutim, njegove pristalice kažu da će bivši potpredsednik SAD biti spreman za okršaj sa Trampom.

“Bajden dobro zna šta je u fokusu. To su ekonomija, zdravstvena zaštita i pandemija. Na to će biti usmeren tokom predizbornih debata”, ističe demokratski strateg Džered Leopold.

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Tramp izgubiti od Hilari Klinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bajdenovu pobedu u novembru.

(Izvor: Tanjug)

Komentari

Svi komentari (0)