Emanuel Makron i Marin Le Pen
Emanuel Makron i Marin Le Pen Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Francuski predsednik Emanuel Makron uklonio je veliku prepreku na putu ka reizboru u televizijskoj debati sa kandidatom krajnje desnice Marin le Pen u kojoj je osvojio većinu gledalaca, pokazala je anketa.

To se dogodilo iako je Makron delovao arogantno, dok je Le Pen bila znatno smirenija.

Pročitajte još:

Makron ju je napao zbog veza sa ruskim rukovodstvom, ekonomskih planova i politike prema Evropskoj uniji.

Četiri dana pre izbora, oko 59 odsto gledalaca kaže da je Makron bio ubedljiviji u debati, pokazuju rezultati brze ankete za BFM TV. To sugeriše da skoro tročasovna debata neće promeniti tok izbora.

Makron povećao prednost

Anketa je pokazala povećanje Makronove prednosti u odnosu na Le Pen na čak 56 odsto sa 44 odsto u odnosu na prvi krug 10. aprila, a analitičari kažu da je malo verovatno da će debata promeniti namere birača u korist Le Penove.

„Da, Makron je pobedio, ali je njegov protivnik izbegao ponavljanje poslednje katastrofe. Ova debata je ne diskvalifikuje kao ona 2017, ali joj ni ne pomaže da smanji jaz“, napisao je na Tviteru bivši francuski ambasador Žerar Aro.

U ofanzivi tokom većeg dela debate, Makronova najraširenija linija napada bio je zajam ugovoren preko ruske banke za kampanju Le Pen 2017. godine.

Marin Le Pen
Marin Le Pen Foto:Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

„Govorite o svom bankaru kada govorite o Rusiji, to je problem. Vi zavisite od ruske moći, zavisite od Putina“, rekao je Makron svojoj suparnici.

Što se tiče troškova života, koji se smatrao najvažnijim pitanjem za Francuze na ovim izborima, činilo se da je i Makron Le Penovu i tu gurnuo u defanzivu, pitajući je zašto je glasala protiv njegovih planova da ograniči cene struje ako želi da pomogne radnicima.

„Arogantno protiv zastrašujućeg“

Ipak, tokom debate, Makron nije uspeo da razbije sliku arogancije koja je zaživela tokom njegovog predsedništva. Svoju rivalku je više puta prekidao rečima poput „Gospođa Le Pen je mnogo disciplinovanija nego pre pet godina“ i „Prestanite da mešate sve“.

„Gospodine Makron, prestanite mi držati pridike“, uzvratila je Le Pen.

Nasuprot tome, usvojila je mnogo ljubazniji i blaži ton nego 2017. godine, čak je otišla tako daleko da je pozdravila Makronove diplomatske napore da spreči rat u Ukrajini.

Emanuel Makron i Marin Le Pen
Emanuel Makron i Marin Le Pen Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Kratka anketa Elabea o karakteristikama oba kandidata pokazala je da 50 odsto Francuza misli da je Makron tokom debate bio arogantan, a samo 16 odsto to misli za Le Pen.

Le Pen je također bila neznatno usklađenija s običnim građanima, pa je 37 odsto gledatelja reklo da bolje razume zabrinutosti običnih građana, dok samo 34 odsto to misli za Makrona.

BONUS VIDEO: Apostolovski: Makron se vraća na scenu kao lider EU, nova preraspodela sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar