Draško Đenović. Draško Djenović, verski analitičar
Draško Đenović Foto: N1

Vaseljenska patrijaršija nije priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, već samo povratak u kanonski poredak, i to pod nazivom Ohridska arhiepiskopija. Ono čega se ja sada plašim je da će makedonski političari da iskoriste ovu situaciju jer žele svoju crkvu, a episkopi i arhiepiskop Stefan shvataju da je ovo jedini način da Makedonska crkva bude u kanonsko ispravnom položaju sa ostalim pravoslavnim crkvama, objašnjava za "Novu" verski analitičar Draško Đenović.

Vaseljenska patrijaršija izdala je nedavno saopštenje koje je u javnosti protumačeno kao da je njim odobrena autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve. Međutim, Đenović ističe da do toga nije došlo, već je saopštenje podeljeno u tri jasne tačke.

„U prvoj tački navodi se da se prihvata zajedništvo episkopat, sveštenstvo i narod crkve pod vođstvom arhiepiskopa Stefana. To znači da patrijaršija priznaje apostolsko prijemstvo sveštenicima i episkopima takozvane Makedonske pravoslavne crkve, odnosno da imaju apostolsku sukcesiju, što ni Srpska pravoslavna crkva nikada nije dovodila u pitanje“, kaže verski analitičar.

Draško Đenović. Draško Djenović, verski analitičar
Draško Đenović Foto: N1

Tačka dva kaže da se prepušta svetoj crkvi Srbije da upravlja upravnim i administrativnim poslovima između Ohridske arhiepiskopije i SPC u okviru kanonskog poretka, čime Vaseljenska patrijaršija priznaje nadležnost SPC i na teritoriji Severne Makedonije.

Pod trećom tačkom priznaje se naziv Ohridska arhiepiskopija i ona može deluje samo u granicama države Severne Makedonije. Isključuju se iz naziva termin makedonska i ostale izvedenice iz naziva Makedonija. To znači da makedonska crkva nije priznata jer bi tada imala pravo i na eparhije van Makedonije.

„To znači da patrijaršija nije priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, ali je ohrabrila nastavak dijaloga oko rešenja pravnog statusa crkve u Severnoj Makedoniji“, objašnjava Đenović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Verski analitičar ističe da ova odluka nije doneta sada, već da je na međucrkvenim dogovorima između Severne Makedonije i naše crkve postignut dogovor da se vrate u kanonski poredak, kako je i bilo do 1967. godine. Makedonija je imala visoki stepen autonomije od 1958. do 1967. godine, kada se odvojila.

„Pitanje je da li je možda patrijarh Vatrolomej prerano izašao u javnost sa informacijama dok sve nije do kraja sprovedeno. Ono čega se ja sada plašim je da će makedonski političari sada da iskoriste ovu situaciju jer žele svoju crkvu, ne žele ništa sa SPC, a episkopi i arhiepiskop Stefan shvataju da je ovo jedini način da Makedonska crkva bude u kanonsko ispravnom položaju sa ostalim pravoslavnim crkvama“, ocenuje naš sagovornik.

POGLEDAJTE JOŠ:

Srpska pravoslavna crkva do zaključenja ovog broja nije reagovala na saopštenje Vaseljenske patrijaršije, ali je zato rekacija stigla iz Moskve.

Ruska pravoslavna crkva priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji, poručio je sekretar Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Igor Jakimčuk.

„Stav RPC će pre svega uzeti u obzir pristup tom problemu Srpske crkve, kojoj i dalje priznajemo isključiva kanonska prava u Severnoj Makedoniji“, izjavio je sekretar Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Igor Jakimčuk.

BONUS VIDEO Da li SPC zaista plaća porez državi? – gosti Mihailo Gajić i Draško Đenović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar