Patrijarh Porfirije i patrijarh Kiril
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH/Goran Srdanov/Nova.rs

Srpski patrijarh Porfirije i poglavar Ruske pravoslavne crkve, Kiril, razgovarali su 27. aprila putem video linka, a jedna od glavnih tema bio je rat u Ukrajini. Pored srpskog patrijarha, razgovoru je prisustvoao i vladika bački – Irinej. Ruski patrijarh zahvalio se na pomoći srpskom predsedniku Vučiću, ističući da je podrška Srpske pravoslavne crkve u ovim trenucima važna. Od izbora na mesto patrijarha, Porfirije nije posetio nijednog drugog poglavara, iako je praksa da po hijerarhijskom redu poseti sve pravoslavne crkve. Uz to, biće posebno interesantno videti kakve će političke reperkusije imati ovaj sastanak.

Informacija o sastanku poglavara dve pravoslavne crkve, posebno je važna u trenutku kada Srbija ulaže ogromne napore kako bi vodila izbalansiranu politiku, a biće zanimljivo videti kako će Srpska pravoslavna crkva koja je ideološki potpuno naklonjena Ruskoj – biti uklopljena u tu poltiku.

Kako je navedeno u toku „dužeg bratskog sastanka“ govorilo se o ratu u Ukrajini, a posebnu pažnju sagovornici su posvetili humanitarnoj situaciji u Donbasu. Ruski patrijarh zahvalio se na podršci srpskom patrijarhu Porfiriju, posebno kada je reč o Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, a reč je o onoj pod okriljem Moskovske patrijaršije.

Patrijarh Kiril
Patrijarh Kiril Foto:EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

„Postoji poverenje da je srpska crkva uz nas u ovom teškom trenutku“, kazao je patrijarh Kiril. Ruski patrijarh se zahvalio srpskoj crkvi na pomoći kada je reč o ukrajinskim izbeglicama, a koje stižu u zemlje „koje duhovno hrani Srpska Patrijaršija“.

Odvojeno je pomenuto prikupljanje priloga organizovano u srpskim crkvama sa blagoslovom sprskog patrijarha za njihovo dalje prenošenje Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. U nastavku razgovora ruski patrijarh zamolio je patrijarha Porfirija da predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, prenese reči zahvalnosti na pomoći koje je srpska država obezbedila ukrajinskim izbeglicama.

Jedna od važnih tema ovog razgovara bio je i položaj u kom se sada nalazi Ukrajinska pravoslavna crkva. Srpski patrijarh Porfirije podsetio je da je Srbija krajem 20. veka prošla i doživela teška iskušenja. On je dodao da ga dešavanja u Ukrajini direktno dotiču, kao i da duboko saoseća sa svima koji stradaju.

PROČITAJTE JOŠ

„Delimo vaša osećanja, molimo se za vas i spremni smo da učinimo sve što je u našoj moći da podržimo Rusku pravoslavnu crkvu i verni narod u Rusiji u Ukrajini“, kazao je srpski patrijarh. Na samom kraju se razgovaralo o stanju u svetskom pravoslavlju. Strane su se dogovorile da nastave bratsku komunikaciju u različiitm formatima. Portal Nova.rs pokušao je da detaljnije informacije o razgovoru dva patrijarha dobije i od Srpske pravoslavne crkve, ali do obajvljivanja ovog teksta – do odgovora nije došlo.

Ruski patrijarh na meti sankcija Evropske unije

Francuska agencija “Frans pres” imala je uvid u dokument u kom je navedeno da Evropska komisija predlaže udvođenje sankcija poglavaru Ruske pravoslavne crkve – Kirilu, a to će biti objedinjeno u okviru šeste runde sankcija, koje će nastupiti kao odgovor na rat u Ukrajini. Ukoliko paket sankcija bude usvojen, sva imovina patrijarha Kirila u inostranstvu biće zamrznuta, dok će mu ulazak u Evropsku uniju biti onemogućen.

Podele oko Ukrajinske pravoslavne crkve

Sredinom decembra 2018. godine osnovana je nova Ukrajinska pravoslavna crkva od strane. Kijevske patrijaršije I Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve. Na molbu tadašnjeg ukrajinskog predsednika, Petra Porošenka Vaseljenski patrijarh je dao autokefalnost pravoslavnim vernicama u Ukrajini. Ukaz o autokefalnosti, je stigao početkom januara 2019. i tako je nastala Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU). Na njenom čelu je mitropolit Epifanije.

Problem je u tome što u Ukrajini postoji I crkva pod okriljem Moskovskog patrijarhata, što godinama unazad izaziva različite podele, što je posebno vidljivo u pogledu osude i podrške ratu u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Porfirije: Svaki rat je poraz za čoveka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar