Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radovic
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović Foto:Mitropolija.com

"Da obnovimo i crkvu na Lovćenu. Sada podižemo i crkvu patrijarha Gavrila u njegovom selu Vrujcima. Pa pre nego što se vratimo na Lovćen, što će nadam se biti iduće godine, da podignemo prvo 20. crkvu koja je sletela sa Lovćena“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je služio je danas liturgiju u manastiru Dajbabe.

Nakon Svete liturgije, Vladika Amfilohije je napomenuo da je smisao Crkve Božije to što je ona tu za sve narode, pa i za sve vere. Osvrnuo se na započeto obnavljanje manastira na Zlatici, rekavši da predstoji obnavljanje i drugih svetinja, a naročito manastir na Briskoj Gori, koji je srušen od strane bezbožne vlasti.

„Da obnovimo i crkvu na Lovćenu. Sada podižemo i crkvu Patrijarha Gavrila u njegovom selu Vrujcima. Pa sada pre nego što se vratimo na Lovćen, što će nadam se biti iduće godine, da podignemo prvo 20. crkvu koja je sletela sa Lovćena”, kazao je i podsetio na amanet Kralja Nikole i na položen temeljac za crkvu Svete Trojice između Biljarde i vladinog doma, a u toj crkvi trebaju da budu pohranjene tri najveće svetinje Cetinjskog manastira.

„Sve što je srušeno, Crkva Božija obnavlja, a najviše srušene ljudske duše zatrovane grehom i drugim nesrećama i smrtoljubljem. Crkva Božija vaskrsava duše kao što je vaskrsnula ovaj narod Božiji”, rekao je vladika, napomenuvši da tamo gde ima vere ima i pravde i sloge i ljubavi.

Petar Drugi Petrović sagradio je 1846. godine crkvu na Lovćenu posvetivši je svom stricu Petru Prvom. Pet godina kasnije vladika i pesnik testamentom je ostavio amanet da u toj crkvi bude sahranjen, ostavljajući prokletstvo ako mu želja ne bude ispunjena. Želja mu je ispunjena četiri godine kasnije, pošto je 1851. godine na vrhu Lovćena bilo strahovito nevreme, pa je privremeno sahranjen na Cetinju.

Kapela je srušena u leto 1972. godine dekretom tadašnje crnogorske komunističke vlasti, kako bi ustupila mesto mauzoleju koji je uradio Ivan Meštrović.

„Neka mauzolej na Lovćenu ostane, on nikome ne smeta, ali pre njega ima divno mesto na kome se crkva može vratiti u onakvom obliku kakva je oduvek i bila, sa svakim kamenčićem”, rekao je ranije Amfilohije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare