Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da je iznenađen saznanjem da su poverljivi dokumenti pronađeni u njegovoj nekadašnjoj kancelariji u vašingtonskoj nevladinoj organizaciji "Pen Bajden centar" i naglasio da on i njegov tim u potpunosti sarađuju u razjašnjavanju svih okolnosti u tom slučaju.

Bajden je u obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa liderima Meksika i Kanade, saopštio juče da ozbiljno shvata poverljiva dokumenta i rekao da ne zna šta ona sadrže.

„U potpunosti sarađujemo u pregledu, za koji se nadam da će uskoro biti završen“, naveo je Bajden.

Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Bajdenov advokatski tim otkrio je oko 10 dosjea u zaključanom ormaru u „Pen Bajden centru“ u Vašingtonu u novembru, a oni su predati Državnom arhivu.

FBI je uključen u istragu poverljivih dokumenata pronađenih u ovoj nevladinoj organizaciji, a američki državni tužilac Merik Garland zamoljen je da ih pregleda.

Bajden je tokom jučerašnjeg obraćanja pokušao da opravda rukovanje dokumentima.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Pronašli su neka dokumenta u kutiji u zaključanom ormanu, ili bar u ormaru. I odmah su shvatili da se u toj kutiji nalazi nekoliko poverljivih dokumenata. Uradili su ono što je trebalo. Odmah su pozvali arhiv“, rekao je američki predsednik.

On je objasnio da je obavešten o ovom otkriću i da je bio iznenađen kada je saznao da u toj kancelariji postoji bilo kakva vladina evidencija, kao i da ne zna šta je u dokumentima.

BONUS VIDEO Zelenski u poseti Bajdenu