Foto:Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell/AP Photo/J. Scott Applewhite/SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Najnoviji rezutati međuizbora u Americi pokazuju da su demokrate aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena osvojile većinu u Senatu. Pobeda demokrata u Nevadi omogućile su ovoj stranci da uz pomoć glas potpredsednice Kamale Haris imaju odlučujući glas u Senatu, dok će republikanci voditi glavnu reč u Predstavničkom domu Kongresa. Osvajanje Senata predstavlja ohrabrenje za demokrate, kojima se predviđao veliki izborni poraz, ali i novi udarac za republikance koji su se nadali "crvenom talasu". Ipak, jednim od najvećih gubitnika je Donald Tramp, koji će verovatno ostati bez kandidature za predsednika Amerike.

Nekoliko  nakon što je desetine miliona Amerikanaca izašlo na birališta, tesna pobeda Ketrin Kortez Masto u Nevadi  konačno je donela odlučujući rezultat u nacionalnoj političkoj borbi.

Demokrate sada vode sa 50 mesta prema 49 u Senatu. Čak i ako republikanci pobede u preostaloj trci za Senat u Džordžiji, potpredsednica Kamala Haris će moći da da odlučujući glas u korist demokrata.

To je bio slučaj i u protekle dve godine – i to otvara put predsedniku Džozefu Bajdenu da provede još dve godine puneći savezne sudove svojim kandidatima i kadrovski popunjavajući svoju administraciju, uglavnom onako kako on smatra da treba.

Džo Bajden Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Što je najvažnije, ukoliko bi mesto u Vrhovnom sudu postalo upražnjeno zbog neočekivanog penzionisanja ili smrti sudije, republikanci ne bi mogli da blokiraju Bajdenov izbor. Demokrate i dalje pamte kako je 2016. godine tadašnji lider većine u Senatu Mič Mekonel sprečio da kandidat Baraka Obame uopšte dobije šansu u Vrhovnom sudu.

Pobeda u Nevadi znači da drugi krug izbora za Senat u Džordžiji 6. decembra više nije ključno takmičenje za utvrđivanje kontrole nad većinom u Senatu. Bajden je, međutim, rekao da je „jednostavno najbolje“ da demokrate dobiju 51 mesto.

Novi „čekić“ u Predstavničkom domu

Međutim, osvajanjem 218 mesta u Predstavničkom domu Kongresa, republikanci su i zvanično većina u ovom domu. Ovim je okončana četvorogodišnja vladavina demokrata, ali kako oni kontrolišu Senat, to znači da će dve dijametralno suprotne partije rukovoditi gornjim i donjim domom, što će dovesti do sukoba po mnogim ključnim pitanjima.

Republikanci mogu da iskoriste svoju većinu da blokiraju sve zakone koje usvoji demokratski Senat da čak i ne dobiju glasanje u Predstavničkom domu.

Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Otkako je Džo Bajden preuzeo dužnost, neki značajni nacrti su prošli Predstavnički dom uz podršku dve stranke, uključujući zakon o infrastrukturi koji je predsednik potpisao krajem prošle godine. Ali novi republikanski predsednik verovatno će oklevati da Bajdenu i njegovoj stranci dodeli još neke političke pobede pre predsedničke trke 2024, što bi moglo da dovede do zastoja u zakonodavstvu.

Uz to, pobeda republikanaca znači i da Nensi Pelosi više neće biti predsedavajuća ovog doma, a „čelična dama“ je saopštila i da više neće predvoditi demokrate u donjem domu.

Nju će, na mestu predsedavajućeg, verovatno zameniti republikanac Kevin Makarti.

Upitna Trampova kandidatura

Kako su republikanci izgubili Senat, upitno je da li će rukovodstvo ove partije odlučiti da Donalda Trampa predloži za predsedničkog kandidata 2024. godine, iako je nedavno saopštio da će se kandidovati.

Donald Tramp, Donald Trump
Donald Tramp Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia

Trampova kandidatura dovedena je u pitanje i pobedom Rona DiSantisa na Floridi, a sada postoji dodatna bojazan da Tramp nije čovek koji može da povede republikance u borbu protiv demokrata 2024. godine.

DeSantis je relativno novajlija u politici, ali je stekao nacionalnu popularnost nakon što je postao guverner Floride 2019. godine.

On je odneo ubedljivu pobedu za drugi mandat na mestu guvernera Floride, a razmere njegove pobede premašile su skoro sva očekivanja.

Tramp je već upozorio guvernera Floride da se ne kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, rekavši da bi to naškodilo Republikanskoj stranci.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je takođe zapretio da će objaviti neprijatne informacije o DeSantisu, ali ne navodeći dodatne detalje.

„Ne znam da li se kandiduje. Mislim da bi, ako trči, mogao veoma da se povredi. Zaista verujem da bi mogao da se jako povredi“, rekao je Tramp.

Mnogi smatraju da je DeSantis najverovatniji kandidat koji će zameniti Trampa kao republikanskog kandidata koji će se kandidovati za predsednika 2024. godine.

Ako DeSantis objavi kandidaturu za predsednika, Tramp je rekao da će otkriti „stvari o njemu koje neće biti baš laskave – ja o njemu znam više od bilo koga – osim, ​​možda, njegove žene”.

Kasnije je svog potencijalnog protivnika opisao kao „dobrog momka“ i negirao da je među njima postojao spor.

BONUS VIDEO Izjave Trampa i Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar