Stjuart Rouds Foto: AP Photo/Susan Walsh

Osnivač ultradesničarske grupe "Čuvari zakletve" Stjuart Rouds osuđen je za organizovanje zavere kako bi se poništila pobeda demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD.

Porota u Vašingtonu sinoć je Roudsa proglasila krivim za pobunu nakon trodnevnog razmatranja u skoro dvomesečnom suđenju koje je pokazalo napore ekstremno desne grupe da po svaku cenu zadrži republikanca Donalda Trampa u Beloj kući.

Rouds je oslobođen optužbi po ostale dve tačke, koje su se odnosile na navodnu zaveru.

Foto:Alex Kent / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rouds nije ušao u zgradu američkog Kongresa 6. januara, ali je optužen da je vodio zaveru koja je počela ubrzo posle izbora 2020. da bi se pokrenula oružana pobuna kako bi se zaustavio prenos predsedničke vlasti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Presuda predstavlja važan međaš za američko ministarstvo pravde i verovatno će otvoriti put da tužilaštvo krene punom snagom dalje u predstojećim suđenjima drugih ekstremista za pobunu.

Presuda će verovatno ohrabriti istražitelje čiji rad se proširio dalje od istrage osoba koje su napale zgradu Kongresa. Oni će da se usredsrede i na druge osobe vezane za pokušaje Trampa da poništi rezultate predsedničih izbora 2020. godine.

Komentari

Svi komentari (0)