Moskva Rusija
Moskva Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Američka ambasada u Moskvi saopštila je danas da će od 12. maja smanjiti konzularne usluge zbog ograničenja koje je Rusija uvela na zapošljavanje lokalnog osoblja.

Pročitajte još:

U saopštenju je navedeno da će pružati samo hitne usluge građanima SAD i vrlo ograničen broj useljeničkih viza.

Ambasada neće obrađivati neimigrantske vize i izdavati dozvole za nediplomatska putovanja, obustaviće notarske usluge, izdavanje potvrda o rođenju u inostranstvu i produženje pasoša.

Moskva je zabranila američkoj ambasadi i konzularnim predstavništvima da angažuju državljane Rusije i trećih zemalja kao odgovor na niz novih sankcija koje su SAD uvele Rusiji mešanja u američke predsedničke izbore 2020. godine i umešanosti u hakerski napad na federalne agencije koje koriste softver Solar vinds, što je Moskva demantovala.

Američka ambasada je upozorila da pružanje hitnih usluga građanima SAD u Rusiji takođe može biti „odloženo ili ograničeno jer je osoblju ograničeno putovanje van Moskve“.

Pozvala je svoje građane kojima ističe viza da napuste Rusiju do 15. juna, datuma koji je odredila ruska vlada.

„Žao nam je što su nas potezi ruske Vlade primorali da smanjimo konzularnu radnu snagu za 75 odsto i trudićemo se da pružimo građanima SAD što više usluga“, navela je ambasada.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar