Foto: Shutterstock

Nestašica goriva u Velikoj Britaniji posledica je i postbregzitskog perioda, kazala je danas ambasador Srbije u toj zemlji Aleksandra Joksimović dodajući da u toj zemlji nije problem samo gorivo, već i snabdevanje prehrambenim namirnicima.

Joksimović je za Tanjug navela da je neizvesno koliko će ova kriza trajati, a da bi prema najoptimističnijim prognozama mogla da traje oko nedelju dana, dok prema pesimističnim, može da traje i do posle Božića.

„Postoji najava da će za Božić mnogi Britanci ostati bez tradicionalne ćurke na stolu“, kaže Joksimović.

Prema njenim rečima, nestašica goriva je počela najavom krize u distribuciji goriva kada je, kako kaže, nastao pravi stampedo građana, koji su pohitali do pumpi kako bi napunili svoja vozila.

POGLEDAJTE JOŠ

„To je dovelo do pravog kolapsa na benzinskim pumpama, čekalo se i po tri, četiri sata i to tamo gde je goriva uopšte bilo. Vrlo brzo je goriva nestalo, a nekoliko dana je bilo nemoguće u Londonu napuniti rezervoar“, ispričala je.

Joksimović podseća da je britanska Vlada objasnila da je kriza nastupila zbog nepostojanja dovoljnog broja vozača cisterni i da su u tom kontekstu preduzete mere kako bi u sledeća tri meseca bilo dozvoljeno da kroz vizni režim u Britaniju ode do 5. 000 vozača koji bi regulisali dostavu benzina na benzinske pumpe.

U međuvremenu, dodaje Joksimović, uključila se i vojska tako da u ovom trenutku oko 300 vozača iz Vojske širom zemlje radi na distribuciji goriva.

„U ovom trenutku, gde se gorivo može naći, može se naći po najskupljoj ceni, odnosno ono najvišeg kvaliteta“, kazala je.

Joksimović navodi i da je napravljena i mapa kriznih područja, u koje spada i London.

Navodeći da je jutros na BBS-u britanski premijer govorio o tom problemu, Joksimović kaže da deluje da ovo nije samo problem Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno da se proširio na čitavu Evropu i da će biti potrebno određeno vreme da se sanira.

„U Ujedinjenom Kraljevstvu konkretno, ne radi se samo o gorivu, već i o snabdevanju namirnicama. Dugo vremena se odbijalo da se prihvati da je to posledica Bregzita, međutim ministar transporta je izjavio nedavno da je jednim delom uzrok ove krize i postbregzit period. Pred nama je jedan period u kojem će vlada Ujedinjenog Kraljevstva morati ozbiljno da se pozabavi ovom temom kako bi se snabdevanje vratilo u svoj uobičajeni tok“, navela je.

Kada je reč o protestima koji se u poslednjih desetak dana održavaju u Velikoj Britaniji, Joksimović pojašnjava da je u poslednjih nekoliko meseci postao aktivan pokret „Izolirajte Britaniju“, ekološki pokret koji u svojim zahtevima traži od Vlade Velike Britanije da svojim donacijama omogući svim zgradama da postanu energetski efikasne.

„Sam zahtev nailazi na pozitivne reakcije, međutim metode kojim se želi to postići su dosta nepopularne s obzirom da aktivisti gotovo svakodnevno blokiraju važne saobraćajnice“, navela je.

BONUS VIDEO Britanska vojska u dostavi goriva širom zemlje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar