Foto: EPA-EFE/Matteo Corner

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić izjavio je da je izlaznost na parlamentarnim izborima koji se održavaju u Italiji do sada veća od 20 odsto i da od glasova centra i juga zemlje zavisi da li će desničarska stranka "Braća Italije", koju predvodi Ðorđa Meloni pobediti na izborima, čime bi Italija po prvi put dobila ženu na čelu vlade.

Aleksić je za Tanjug rekao da, prema prognozama, najveće šanse za pobedu na izborima imaju dve grupacije – jedna okupljena oko desnog centra i druga okupljena oko Demokratske partije, kao i Pokret pet zvezda, uz koaliciju koju je formirao bivši premijer Italije Mateo Renci.

„Borba se vodi između ove četiri političke grupacije, biće veoma važno kako se opredelio centar i jug zemlje i tu će se tražiti razrešenje pitanja da li će Italija prvi put dobiti ženu za premijera“, kazao je Aleksić.

Naveo je da, prema koalicionom dogovoru, partija koja dobije najveći broj glasova na izborima ima pravo da predloži premijera i istakao da su velike šanse da to bude partija Ðorđe Meloni.

Aleksić kaže da će ko god da odnese pobedu na izborima morati da se suoči sa složenim ekonomskih i energetskim pitanjima u zemlji.

Kazao je da je od svih partija ona koju predvodi Ðorđa Meloni najviše orijentisana desno, i da, kada je reč o spoljnoj politici, ne odstupa od dosadašnje politike.

“To je jedna čvrsta pripadnost evroatlanskom savezu, jako savezništvo sa SAD, podržavanje evropske politike prema uvođenju sankcija Rusiji, tako da se ne očekuje da će doći do nekog preokreta“, kazao je Aleksić.

Dodao je da se Italija trenutno suočava sa brojnim problemima i da je važno kako će se nova vlada rešavati ekonomska pitanja, energetske probleme, probleme donošenja novog budžeta.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)