Aleksandar Lukašenko Foto:Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP

Predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, zapretio je Zapadu da će ograničiti tranzit kroz Belorusiju u slučaju novih sankcija protiv Minska.

Aleksandar Lukašenko je naveo da će Zapad ako bude nastavio da vrši pritisak novim sankcijama, da će onda u tom slučaju da, kako kaže, zaobilazi Belorusiju preko Severnog pola i Sredozemnog mora.

„Za sada ćemo se u uslovima pandemije i dalje ponašati ljudski u pogledu tranzita, kretanja putničkog i teretnog saobraćaja i tako dalje“, rekao je Lukašenko u utorak uveče, a prenosi list „Belorusija danas“.

Prema njegovim rečima, sankcije nemaju nikakve veze sa pravnim sistemom, prenosi Sputnjik.

„Primena restriktivnih mera kao instrumenta pritiska na suverenu državu je bezakonje i ucena na međunarodnom nivou. To je ucena koja se, da Vas podsetim, u dokumentima UN i drugih međunarodnih organizacija osuđuje kao neprihvatljiva mera“, istakao je Lukašenko.

On je podsetio da je paket sankcija protiv Belorusije uveden na dan 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata i objasnio taj potez time da „Evropi nije stalo ni do naroda koji je najviše stradao od varvarske i neljudske invazije evropskog fašizma“.

Kako je rekao, sankcije nisu uvedene samo protiv Minska. Uvedene su i protiv Rusije, dodao je i ocenio da je priča sa nedavnim sletanjem aviona u Minsku samo formalni povod za sankcije.

Nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko u Belorusiji su počeli masovni protesti opozicije.

Evropska unija, SAD i Kanada takođe ne priznaju rezultate izbora i uvele su sankcije Belorusiji, između ostalog i zbog prinudnog spuštanja aviona Rajanera u Minsk i hapšenja opozicionog novinara koji se nalazio na tom letu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar