aleksa becic
Foto: Demokratska Crna Gora

Aleksa Bečić ima svega 33 godine, a ako nije najistaknutije lice crnogorske opozicije, ono je makar oštar kamen u cipeli Mila Đukanovića. Rezultati ovih izbora pokazali su da je Demokratska Crna Gora - ili Demokrate - koju predvodi Bečić prava politička snaga, ali i da će čovek, koji je pobedu opozicije proslavio uz poruku da će Crna Gora biti "Švajcarska na Balkanu", definitivno igrati jednu od ključnih uloga u budućnosti ove zemlje.

Savezu „Mir je naša nacija“ pripalo je 12,5 odsto glasova na ovim izborima, a opozicija je sinoć kasno po objavljivanju prvih rezultata proglasila pobedu nad vladajućim DPS-om.

Pročitaj i:

Bečić za sebe kaže da je „čovek iz naroda koji je spreman da služi narodu“ i „večiti neprijatelj lopova i kriminalaca“, a da su Demokrate „velika porodica iskrenih, principijalnih, čistih i stručnih pojedinaca“.

Njegova biografija otkriva da je ovaj crnogorski političar rođen 1987. godine na Cetinju, a da je po struci ekonomista. Njegov magistarski rad svojevremeno je bio kontroverza – pričalo se da je Bečićeva magistratura plagijat i da nije validna, mada nije bilo nikakvih dokaza za to.

Bečić je političku karijeru započeo u Socijalističkoj narodnoj partiji u kojoj je proveo pet godina kada je odlučio da osnuje novu, svoju, onu u kojoj će on biti lider. I zaista, Aleksa Bečić izgleda i govori kao profesionalni političar, harizmatičan i dobar govornik.

On kaže da je u politiku aktivno ušao posle referenduma 2006. godine i obnove nezavisnosti Crne Gore, a 2010. godine postao je odbornik u Skupštini Glavnog grada i predvodnik opozicione borbe protiv tadašnjeg gradonačelnika Podgorice Bobana Mugoše.

Kada je u pitanju pozicija, Demokratska Crna Gora zauzima levi centar, a Bečić je vrlo jasno protekle godine govorio da Demokrate nisu nastale da simuliraju opoziciju vladajućem DPS-u, već da pobeđuju. Istina, malo ko je mogao i da zamisli da će najdugovečnijeg vladara i „poslednjeg mekog diktatora u Evropi“ tako uzdrmati stranka koja postoji tek nešto više od četiri godine.

Medijske „afere“

Bečića su u medijima pratile bizarne priče od kojih su neke odlazile i u domen naučne fantastike, na čelu sa onom koju je politička koalicija Demokratski front 2017. godine plasirala u svojim saopštenjima. Od toga da je Bečić “čipovan” od “Bagzima Biks Alijua naturalizovanog Amerikanca prištinskog porekla“ do priča da je pravi Bečić u stvari otet, a da je CIA u Crnu Goru poslala svog Bečića na tajni zadatak.

Bečić je bio primoran da reaguje na suluda saopštenja i teorije Demokratskog fronta, pa je ubrzo i sam izdao saopštenje da zbog svih prethodnih dešavanja, on i njegova stranka prekidaju svaki kontakt sa Demokratskim frontom.

Još jedan u nizu takvih novinskih naslova bio je vezan za suprugu američkog predsednika Donalda Trampa, Melaniju. Bečić je išao u Vašington i u zvaničnu posetu Beloj kući, a teorija kaže da je petljao s Melanijom kad je Tramp izašao. Naravno, niko normalan nije ovo shvatio ozbiljno.

Bečiću su u medijima, tokom predizbornih kampanja, spočitavali da se u reklamnim spotovima Demokrata vređaju pripadnici LGBT zajednice i porede sa četnicima, ali i da se u njima ponižavaju žene.

Nevladina Organizacija Crne Gore čak je podnela i krivičnu prijavu zbog jednog spota u kojem je žena, kako su naveli, predstavljena kao objekat za rađanje, koji se ni o čemu ništa ne pita i nema nikakva prava, a Bečić je demantovao navode rekavši da Demokrate nisu imale nameru da „stvore takvu sliku“.

Pomirenje iznad svega

Nekada je Bečićev slogan bio „Pobede, a ne podele“, sada je „Mir je naša nacija“.

„Naši članovi, naši glasači i funkcioneri su ljudi svih vera i nacija koji se ne mire sa politikom podela i svađa“, kako je rekao Bečić u intervjuu za Nova.rs. Ova mlada i perspektivna stranka pozicionirala se kao pojedinačno najjača opoziciona parlamentarna partija, delom i zahvaljujući agendi koja prevazilazi veru i naciju, ali i igru podela i svađa.

Tako je isticao da su Demokrate dokazale da u jednoj partiji, pod istim krovom, „mogu kao najrođenija braća da budu i Aleksa i Dženan i Albin i Štjefan“.

Upravo je u intervjuu za Nova.rs istakao i kako smatra da odnosi Crne Gore sa Srbijom moraju da budu bolji.

“Građani naših država povezani su prijateljskim, porodičnim i bratskim vezama, pa tu ne vidim probleme, ali odnosi dve države moraju da budu mnogo bolji. To je naša obaveza i pitanje naše političke odgovornosti da iz obe zemlje dolaze iste poruke stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, ali i međusobnog uvažavanja i poštovanja”, tvrdi Bečić.

Bečić ume da kaže i da hrabrost „ne pada s neba“ i da ste „hrabri koliko ste slobodni“, a po objavljivanju prvih rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori sinoć, Aleksa Bečić poželeo je svojoj zemlji srećnu slobodu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare