Foto: AP Photo/Darko Bandic

Predsednik Albanije Iljir Meta kritikovao je danas sankcije koje su SAD uvele bivšem albanskom premijeru Saljiju Beriši zbog korupcije i pružio mu podršku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Meta je poslao otvoreno pismo Beriši u kojem je uvođenje sankcija protiv bivšeg premijera opisao kao „sraman i nepristojan čin“ iza kojeg stoji antialbansko lobiranje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u sredu da je Vašington zabranio Beriši i članovima njegove uže porodice ulazak u SAD.

Berišu, premijera od 2005. do 2013. godine, Blinken je optužio za „umešanost u korupciju“, između ostalog, da je „koristio položaj i moć da omogući veliku materijalnu korist političkim saveznicima i članovima njegove porodice“.

Meta je u pismu naveo da je Blinkenova odluka „naređena od kleptokratskog režima“ u Albaniji, u vreme osporavanja rezultata parlamentarnih izbora u toj zemlji, održanih 25. aprila.

Predsednik Albanije je u sukobu sa vladajućim socijalistima Edija Rame, koji su pokrenuli postupak njegovog opoziva, optuživši ga za pristrasnost u izbornoj kampanji.

Beriša (76), drugi postkomunistički predsednik Albanije, od 1992. do 1997. godine, sada je poslanik opozicione Demokratske stranke u parlamentu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar