Foto: Shutterstock/Katarzyna Uroda

Albanska lista pozitivno će odgovoriti na poziv bilo koje stranke nove parlamentarne većine o formiranju Vlade, izjavio je jedan od lidera te koalicije Genci Nimanbegu, demantujući tako medijske tvrdnje da će pregovarati jedino sa Demokratama.

Osim izmena skupštinskog Poslovnika, kojim bi se Albancima omogućilo formiranje posebnog poslaničkog kluba, prioriteti su im, kaže Nimanbegu, i političke prirode, u interesu njihovog naroda.

„Neki od uslova koje imamo biće saopšteni ako dobijemo poziv. Što se tiče formiranja kluba poslanika, jasno se pokazuje da manjinski narodi treba da imaju drugačiji tretman, ne samo u izbornom zakonodavstvu, nego i u Skupštini Crne Gore. Ovako nemamo mogućnost formiranja kluba i to će biti jedan od naših prioriteta, ali on nije ključan, imamo mi naše zahteve – želimo da manjinske zajednice imaju što više prava“, rekao je Nimanbegu.

On je npomenuo da bi sa predstavicima nove parlamentarne većine željeli da razgovaraju o ekonomskom razvoju, ali i poboljšanju prava albanske zajednice.

Albanska lista, kako je naveo, sa Demokratama ima najbolju saradnju, ali neće pregovarati jedino sa tom partijom.

„Spremni smo da razgovaramo sa onima koji nam upute pozive. Sa Demokratama imamo dobre odnose, sa drugim konstituentima (nove vlasti) ne toliko , ali stvar je u tome da mi ne može odrediti koga će budući kandidat za mandatara odrediti za pregovarače ako dobijemo poziv“, rekao je Nimanbegu, ističući da sa svim učesnicima na političkoj sceni moraju razgovarati koliko god su im suprotne pozicije.

Kako je dodao da ono što će se u Crnoj Gori dešavati u narednom periodu u Albanskoj listi vide kao veliki politički izazov.

„To će za duže vreme odrediti političku scenu, a mi smo sposobni i odgovorni da poboljšamo situaciju našeg naroda, ali svakako i svih građana Crne Gore“, poručio je Nimanbegu.

On je naveo da su sa DPS imali slaganja što se tiče spoljne politike, ali da su se sukobljavali kada je reč o ekonomskom razvoju i pravima albanske manjinske zajednice.

„Mi smo 26 godina čekali na dobijanje punopravne opštine, da ne govorim oko centralizacije zdravstva ili planiranja prostora. Raspisivanjem izbora mi više nemamo koalicionih obaveza prema DPS. Imamo obavezu samo prema našim biračima i građanima koji poštuju naša programska i politička načela“, kazao je Nimanbegu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar